- 5 ποτήρια του νερού γάλα φρέσκο
- 1 ποτήρι του νερού σιμιγδάλι ψιλό
- 3/4 ποτήρι του νερού ζάχαρη
- 2 κουτ. της σούπας βούτυρο (για την κρέμα)
- 1/2 φλ. του τσαγιού βούτυρο λιωμένο (για την επάλλειψη των φύλλων)
- 5 αυγά
- το ξύσμα από 1 λεμόνι
- το ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 2 βανίλιες
- 1/2 kgr φύλλο κρούστας
- λίγη κανέλλα (προεραιτικά)
Τοποθετούμε το γάλα σε μια κατσαρόλα. Ρίχνουμε το ξύσμα από το λεμόνι και το πορτοκάλι και σε ενα μπωλ χτυπάμε το σιμιγδάλι με τη ζάχαρη και τα αυγά και τα ρίχνουμε και αυτά στην κατσαρόλα.
Βράζουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς έως ότου γίνει μια πιχτή κρέμα.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, προσθέτουμε τις βανίλιες και το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά για να λιώσει το βούτυρο και να ενσωματωθεί με την κρέμα. Αμέσως σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη φαγητού για να μην πιάσει κρούστα.
Σε ταψί 40εκ. στρώνουμε τα μισά φύλα (αλοίφουμε με βούτυρο το κάθε ένα από αυτά). Τις άκρες θα τις αφήσουμε να εξέχουν από το ταψί για να σκεπάσουμε την κρέμα. Αδειάζουμε στο ταψί την κρέμα (στο τέλος αν θέλουμε πασπαλίζουμε με κανέλλα). Έπειτα, προσθέτουμε από πάνω ένα φύλλο και με τις άκρες που περισσεύουν δημιουργούμε έναν φάκελλο στο εσωτερικό του ταψιού. Στρώνουμε στη συνέχεια και τα υπόλοιπα φύλλα γυρίζοντας τις άκρες προς τα μέσα (αλοίφωντάς τα πάλι με βούτυρο ένα προς ένα).
Χαράζουμε με προσοχή σε κομμάτια με κοφτερό μαχαίρι και βουτυρώνουμε την επιφάνεια του γλυκού. Το καταβρέχουμε με λίγο νερό και ψήνουμε σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει, στουε 180 βαθμούς για 1 περίπου ώρα.
Σιρόπι
- 3 ποτήρια του νερού ζάχαρη
- 2 ποτήρια του νερού, νερό
- 1 κουτ. της σούπας γλυκόζη (ή 2 κουτ. της σούπας χυμό από λεμόνι)
- 1 βανίλια
Περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι το γαλακτομπούρεκο, μόλις βγει από τον φούρνο και το αφήνουμε 1-2 ώρες να απορροφηθεί.
- 24 μερίδες
- 350-400 θερμίδες ανά μερίδα
20 σχόλια:
kalh idea shmera paidia
EINAI TO ΓΛΥΚΟ ΜΟΥ
einai ena agphmeno gluko
ena glukaki gia sunexeia den einai asxhma
έχετε φτιάξει το γλυκό μου και δε μου στείλατε ένα κομμάτι?
bravo paidia kala kanate kai valate mia sydagh glukou gia allagh
galaktobourikaki mou gluko!
είναι μαι συνταγή που όλοι την αγαπάμε και ευκαιρία να τα δοκιμάσουμε
nai kalo einai
panta mou arese alla den hxera na to ftiaxno tora omos ematha kokkino piperi mou
kala tha fao ena tapsi monos mou einai enas pinakas zografikhs se tapsaki
glukaki shmera paidia kai galaktobouriko? tha to ftiaxw pantws
mia akomh glukia sundagh
ORAIO TO GLUKO KAI GEUSTIKH KAI EXUPNH H APOSH STA YLIKA TOU
nai epitelous ena gliko paidia xreiazotan to pisteuo kai vazete syxnotera
μια ακόμα συνταγή στη συλλογή μου που θα με κάνει ακόμα καλύτερη στη κουζίνα.
MA TI SYNTAGH EINAI AYTH RE PAIDIA.....
δε ειχα ιδεα πως να τη φτειαξω να σαι καλα κοκκινο πιπερι
ένα από τα πιο ωραία γλυκά.
ki omos einai toso gluko pou kaneis de menei paraponemenos
Δημοσίευση σχολίου