ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ

ΥΛΙΚΑ
  • 5 ποτήρια του νερού γάλα φρέσκο
  • 1 ποτήρι του νερού σιμιγδάλι ψιλό
  • 3/4 ποτήρι του νερού ζάχαρη
  • 2 κουτ. της σούπας βούτυρο (για την κρέμα)
  • 1/2 φλ. του τσαγιού βούτυρο λιωμένο (για την επάλλειψη των φύλλων)
  • 5 αυγά
  • το ξύσμα από 1 λεμόνι
  • το ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 2 βανίλιες
  • 1/2 kgr φύλλο κρούστας
  • λίγη κανέλλα (προεραιτικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τοποθετούμε το γάλα σε μια κατσαρόλα. Ρίχνουμε το ξύσμα από το λεμόνι και το πορτοκάλι και σε ενα μπωλ χτυπάμε το σιμιγδάλι με τη ζάχαρη και τα αυγά και τα ρίχνουμε και αυτά στην κατσαρόλα.
Βράζουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς έως ότου γίνει μια πιχτή κρέμα.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, προσθέτουμε τις βανίλιες και το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά για να λιώσει το βούτυρο και να ενσωματωθεί με την κρέμα. Αμέσως σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη φαγητού για να μην πιάσει κρούστα.
Σε ταψί 40εκ. στρώνουμε τα μισά φύλα (αλοίφουμε με βούτυρο το κάθε ένα από αυτά). Τις άκρες θα τις αφήσουμε να εξέχουν από το ταψί για να σκεπάσουμε την κρέμα. Αδειάζουμε στο ταψί την κρέμα (στο τέλος αν θέλουμε πασπαλίζουμε με κανέλλα). Έπειτα, προσθέτουμε από πάνω ένα φύλλο και με τις άκρες που περισσεύουν δημιουργούμε έναν φάκελλο στο εσωτερικό του ταψιού. Στρώνουμε στη συνέχεια και τα υπόλοιπα φύλλα γυρίζοντας τις άκρες προς τα μέσα (αλοίφωντάς τα πάλι με βούτυρο ένα προς ένα).
Χαράζουμε με προσοχή σε κομμάτια με κοφτερό μαχαίρι και βουτυρώνουμε την επιφάνεια του γλυκού. Το καταβρέχουμε με λίγο νερό και ψήνουμε σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει, στουε 180 βαθμούς για 1 περίπου ώρα.

Σιρόπι
  • 3 ποτήρια του νερού ζάχαρη
  • 2 ποτήρια του νερού, νερό
  • 1 κουτ. της σούπας γλυκόζη (ή 2 κουτ. της σούπας χυμό από λεμόνι)
  • 1 βανίλια
Βράζουμε όλα τα υλικά για 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά.

Περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι το γαλακτομπούρεκο, μόλις βγει από τον φούρνο και το αφήνουμε 1-2 ώρες να απορροφηθεί.

  • 24 μερίδες
  • 350-400 θερμίδες ανά μερίδα

20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

kalh idea shmera paidia

Ανώνυμος είπε...

EINAI TO ΓΛΥΚΟ ΜΟΥ

Ανώνυμος είπε...

einai ena agphmeno gluko

Ανώνυμος είπε...

ena glukaki gia sunexeia den einai asxhma

Unknown είπε...

έχετε φτιάξει το γλυκό μου και δε μου στείλατε ένα κομμάτι?

Unknown είπε...

bravo paidia kala kanate kai valate mia sydagh glukou gia allagh

Ανώνυμος είπε...

galaktobourikaki mou gluko!

Unknown είπε...

είναι μαι συνταγή που όλοι την αγαπάμε και ευκαιρία να τα δοκιμάσουμε

Ανώνυμος είπε...

nai kalo einai

Unknown είπε...

panta mou arese alla den hxera na to ftiaxno tora omos ematha kokkino piperi mou

Ανώνυμος είπε...

kala tha fao ena tapsi monos mou einai enas pinakas zografikhs se tapsaki

Unknown είπε...

glukaki shmera paidia kai galaktobouriko? tha to ftiaxw pantws

Ανώνυμος είπε...

mia akomh glukia sundagh

Unknown είπε...

ORAIO TO GLUKO KAI GEUSTIKH KAI EXUPNH H APOSH STA YLIKA TOU

Ανώνυμος είπε...

nai epitelous ena gliko paidia xreiazotan to pisteuo kai vazete syxnotera

Unknown είπε...

μια ακόμα συνταγή στη συλλογή μου που θα με κάνει ακόμα καλύτερη στη κουζίνα.

Ανώνυμος είπε...

MA TI SYNTAGH EINAI AYTH RE PAIDIA.....

Ανώνυμος είπε...

δε ειχα ιδεα πως να τη φτειαξω να σαι καλα κοκκινο πιπερι

Ανώνυμος είπε...

ένα από τα πιο ωραία γλυκά.

Ανώνυμος είπε...

ki omos einai toso gluko pou kaneis de menei paraponemenos