ΜΗΛΟΠΙΤΑ



ΥΛΙΚΑ

Ζύμη
4 φλ του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 κουτ. του γλυκού baking powder
1 φλ. του τσαγιού ζάχαρη άχνη
2 βανίλιες
3/4 του φλ.βούτυρο από το ψυγείο
1/3 του φλ.νερό
χυμό από 1 λεμόνι
1 αυγό και ένα κρόκκο επιπλέον

Γέμιση

8 Μήλα (στερκιν ή γκόλντεν)
1/2 φλ. του τσαγιού χονδροκομένα καρύδια
1 κουτ. του γλυκού κανέλλα
1/4 κουτ. του γλυκού γαρύφαλλο κομμενο
1/4 κουτ. του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμενο
3 κουτ. της σουπας ζάχαρη
και το χυμό ενός μέτριου λεμονιού

Εκτέλεση-γέμισης

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε φέτες τα περιχύνουμε με τον χυμό από λεμόνι, τα τοποθετούμε σε ένα βαθύ τηγάνι, ρίχνουμε τις 3 κουταλιές ζάχαρη και τα αφήνουμε πάνω στη φωτιά έως ότου εξατμιστούν όλα τα υγρά τους. Τα ανακατεύουμε σε τακτά διαστήματα.Όταν είναι έτοιμα τα κατεβάζουμε από τη φωτιά προσθέτουμε τη κανέλλα, το γαρύφαλλο, τα καρύδια και το μοσχοκάρυδο τα ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.

Εκτέλεση ζύμης

Σε ένα μεγάλο μπώλ ρίχνουμε το αλεύρι, το bakin, τις βανίλιες και μια πρέζα αλάτι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το βούτυρο όπως είναι παγωμένο σε κομμάτια. Αρχίζουμε να ανακατεύουμε τα υλικά ανάμεσα στις παλάμες μας έως ότου ομογενοποιηθούν.Στη συνέχεια ανοίγουμε μια λακούβα στη μέση προσθέτουμε μέσα την άχνη το ολόκληρο αυγό και τον κροκκό (τα ασπράδι από το δεύτερο αυγό δεν το πεταμε το κρατάμε σε ένα μπωλ για να το χρησιμοποιήσουμε για επάλειψη). Προσθέτουμε το νερό και το χυμό λεμονιού και ξεκινάμε να ενώνουμε τα υλικά ανακατεύοντας απαλά.Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, την κάνουμε μια μπάλα, τη τυλίγουμε με μεμβράνη και τη τοποθετούμε στο ψυγείο.

Στην συνέχεια, παίρνουμε ένα ταψάκι 32-34 εκατ.το αλειφουμε με μπόλικο βούτυρο στην επιφάνεια και στα πλαϊνά.Στρώνουμε ένα κομμάτι αντικολλητικής λαδόκολας στον πάγκο, χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη, το ένα μέρος της ζύμης να είναι μεγαλύτερο από το άλλο (λίγο λιγότερο από τα 2/3),το τοποθετούμε στη λαδόκολα και με ένα πλάστη ανοίγουμε φύλλο μεγαλύτερο απο τη διάμετρο του ταψιού για να πιάσει και τα τοιχώματα του ταψιού. Με τη βοήθεια της λαδόκολας τοποθετούμε στο ταψί το φύλλο (γιατί αλλιώς μπορεί να κολλήσει)ξεκολάμε τη λαδόκολα και στρώνουμε τη ζύμη σε όλο το ταψί και τα τοιχώματα.

Στο ασπράδι αυγού που έχουμε κρατήσει, προσθέτουμε μια κουταλιά της σουπας νερό και χτυπάμε ελαφρά με ένα πιρούνι. Με τη βοήθεια ενός πινέλου αλλοίφουμε όλη τη ζύμη. Έπειτα προσθέτουμε στο ταψί όλη την γέμιση και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.

Παίρνουμε την υπόλοιπη ζύμη και με τον ίδιο τρόπο ανοίγουμε φύλλο και με τη βοήθεια της λαδόκολας σκεπάζουμε τη μηλόπιτα. Με τα δακτυλά μας ενώνουμε τα 2 μέρη της ζύμης και σχηματίζουμε ένα κόθρο στην άκρη.Αλοίφουμε όλη την επιφάνεια της πίτας με το ασπράδι αυγού και ψήνουμε στους 180-190 βαθμους σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει 45-60 λεπτά, εως ότου να ροδίσει καλά.

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μια καταπληκτική μηλόπιτα.

Ανώνυμος είπε...

καλή επιλογή και τώρα που έχω χρόνο θα τη φτιάξω μια μηλόπιτα μμμ

Unknown είπε...

η μηλόπιτα είναι αγαπημένο γλυκό και μου δώσατε καλή ευκαιρία για τηις επόμενες μέρες.

Unknown είπε...

τι ωραία η μηλόπιτα,μπράβο παιδιά.

Unknown είπε...

μεγάλες στιγμές θα ζήσουμε πάλι με ένα τεράστιο ταψί μηλόπιτας

Ανώνυμος είπε...

Τη βγάζω από το φούρνο και μυρίζει καταπληκτικά.

Ανώνυμος είπε...

Όλα καλά με το ψήσιμο.Έβαλα και λίγο βουτυράκι παραπάνω και μου έχει σπάσει η μύτη.

Ανώνυμος είπε...

fantastiko-fantastiko

Ανώνυμος είπε...

είναι ωραιότατη η μηλόπιτα σας.

Pansofix είπε...

πολυ ωραιο γλυκο...απο τα αγαπημενα μου!!! και η σκεπαστη εκδοχη πολυ ωραια!!!

Unknown είπε...

mia toso oraia mhlopita einai adynaton na mh th ftiaxeis.

Unknown είπε...

τι ωραία που δείχνει αυτή η μηλόπιτα,είναι αδύνατον να μη τη φτιάξω.

Ανώνυμος είπε...

άλλο ένα σπουδαίο γλυκό.

Unknown είπε...

sygkentrosa ola ta ulika kai etoimazomai...h mhlopita se ligo tha mosxovolaei.

Unknown είπε...

την έχω υπόψη μου και μου άρεσε που είναι σκεπαστή.

Ανώνυμος είπε...

θέλει λίγο προσοχή αλλά μετά είναι όλη η ευχαρίστηση.

Ανώνυμος είπε...

η μηλόπιτα σας έχει μεγάλη επιτυχία.

Ανώνυμος είπε...

όλη στην οικογένεια την ευχαριστήθηκαμε.