ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ



ΥΛΙΚΑ

500 gr κουβερτούρα (σπασμένη σε μικρά κομμάτια)
150 gr βούτυρο
1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
12 αυγά
2 αμπούλες βανίλια σε σκόνη
3/4 φλ. του τσαγιού ζάχαρη

Γλάσσο για επικάλυψη

150 gr κουβερτούρα
150 gr κρέμα γάλακτος
50 gr βούτυρο
1 κουτ. της σούπας μέλι

Βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι και την καίμε έως ότου φτάσει στους 80 βαθμούς (πριν το σημείο βρασμού). Τεμαχίζουμε την κουβαρτούρα σε μικρά κομμάτια και την τοποθετούμε σε ένα μπωλ. Εκεί προσθέτουμε την καυτή κρέμα γάλακτος. Αφήνουμε για 1 λεπτό, προσθέτουμε το βούτυρο και το μέλι και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις (έως ενσωματωθούν τα υλικά) με μια σπάτουλα.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Λιώνουμε της κουβερτούρα σε ben-mari. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και σε αυτό προσθέτουμε τις βανίλιες. Χωρίζουμε τους κρόκκους από τα ασπράδια, χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκκους και τη ζάχαρη για 15 περίπου λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο και το αλεύρι λίγο-λιγο συνεχίζοντας το χτύπημα. Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα, τα προσθέτουμε στο μίγμα και ανακατεύουμε με πολύ απαλές κυκλικές κινήσεις (για να μην ξεφουσκώσει).

Βουτυρώνουμε καλά μια φόρμα του κεϊκ, την αλευρώνουμε, την τινάζουμε να φύγει το περίσιο αλεύρι και τοποθετούμε το μίγμα. Ψήνουμε στην 2η σχάρα του φούρνου (σε προθερμασμένο φούρνο) στους 180-190 βαθμούς για 50 λεπτά.

Όταν βγάλουμε την σοκολατόπιτα από τον φούρνο την αφήνουμε για 5-6 λεπτά και έπειτα ξεφορμάρουμε σε πιατέλα. Περιχύνουμε με το γλάσσο. Εναλλακτικά, μπορούμε να παριχύσουμε το γλυκό με γλυκό βύσσινο. Μπορεί να συνοδευτεί με μια μπάλα παγωτό βανίλια.

16-18 μερίδες
360-400 θερμίδες ανά μερίδα

22 σχόλια:

Nina είπε...

καλά είναι φοβερή η σοκολατόπιτα σας και ο γευσιγνώστης έγραψε ένα καταπληκτικό κείμενο.

Ανώνυμος είπε...

super sokolatopita

paulina είπε...

Βαλεντίνε χάρη γευσιγνώστη,είναι σχεδόν απίθανο να μη δοκιμάσω τη σοκολατόπιτα μετά από τέτοια λόγια που έγραψες γιαυτήν.

Ανώνυμος είπε...

Με τέτοια κείμενα του γευσιγνώστη Χάρη και τέτοιες ζωντανές φωτογραφίες όλα δείχνουν πως η σοκλοτατόπιτα εκτός από δική του αγαπημένη θα γίνει και δική μας.

samia είπε...

Γευσιγνώστη Χάρη μπορεί η γιορτή να είναι εμπορική αλλά και εσύ δεν πας πίσω,η συνταγή σου είναι σπίρτο και ο σχολιασμός σου φωτιά.Kαι να γράφεις συχνότερα γιατί έχεις οπάδους και από τις ωραιότερες σελίδες φαγητού.

Ανώνυμος είπε...

βρε γευσιγνώστη και μάγειρας και ποιήτης?

Pansofix είπε...

ενα θα πω μια εικονα ισως 1000 λεξεις...οι δυο εικονες που εβαλες ειναι σοκολατενια βομβα μεγατονων...

Ανώνυμος είπε...

Φίλε γευσιγνώστη δίνεις ρεσιτάλ εικόνας γεύσης και ήχου -βλέπω τη φωτογραφία δοκιμάζω και λέω παναγιά μου το έζησα και αυτό.

Ανώνυμος είπε...

έχετε φτιάξει τη ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ......

Ανώνυμος είπε...

to gluko paidia

Ανώνυμος είπε...

μου έρχετε να φάω τη φωτογραφία φίλοι μου,η καλήτερη πρόταση για γλυκό κυρ-γευσιγνώστη.

Nina είπε...

ίσως το πιο πετυχημένο γλυκό που έχω φτιάξει ποτέ......

Ανώνυμος είπε...

μια σοκολατόπιτα που λέει πολλά.

pelagia είπε...

το πόσο μας άρεσε δε μπορώ να το περιγράψω με λόγια,μπράβο γευσιγνώστη καταπληκτική και ζωντανή η περιγραφή σου

andriana είπε...

είμαι σίγουρη πως θα αφήσει εποχή αυτή η σοκολατόπιτα και ο γευσιγνώστης έκανε περίφημα να τη σχολιάσει της αξίζει και με το παραπάνω.

Ανώνυμος είπε...

ένα έδεσμα με το Ε κεφαλαίο

pantof είπε...

popo oraio gluko paidia sas eyxaristw gia thn oraia syntagh.

Ανώνυμος είπε...

σαφώς και μια τέτια σοκολατόπιτα αντικαθηστά οποιαδήποτε τούρτα.

Fevronia είπε...

πολλή καλή η σκέψη σας για τη σοκολατόπιτα είανι ωραιότατο γλυκό.

Fevronia είπε...

στα γενέθλιά μου σε λίγες μέρες θα τη φτιάξω και η επίτυχια της είναι εξασφαλισμένη γευσιγνώστη.

Ανώνυμος είπε...

μια σοκολατοπιτα για ολα τα γούστα δεν νομίζω να υπάρχει άνθρωπος που θα τη δει και δε θα μπει σςτο κόπο να τη δοκιμάσει.

Kleio είπε...

Η σοκολατόπιτα μου πέτυχε και έγινε το αγαπημένο μας γλυκό.