ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ φλιτζάνι μαργαρίνη
½ κουτ.γλυκού αλάτι
2-3 κουταλιές σούπας κρύο νερό
1 κρόκος αυγού
Για τη γέμιση
300 γρ. γραβιέρα τριμμένη ή παρμεζάνα
1 φλ.καφέ ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι γάλα
3/4 φλ.κρέμα γάλακτος
1 πορτοκαλί, 1 κίτρινη και 1 κόκκινη πιπεριά , κομμένες σε καρεδάκια
2 αυγά
2 πράσσα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
10 φέτες bacon κομμένες σε μικρά κομμάτια
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
λίγη μαργαρίνη για να βουτυρώσουμε το ταψάκι (ή την ταρτιέρα)
Πιπέρι και λίγη ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε στο ελαιόλαδο αυτό το κρεμμύδι, το πράσσο και τις πιπεριές, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά ( τα ανακατεύουμε συχνά με ξύλινη κουτάλα να μην καούν).Αν χρειαστεί σκεπάζουμε το σκεύος με καπάκι για να μαλακώσει πιο γρήγορα το πράσσο.
Προσθέτουμε το bacon και σβήνουμε το μάτι της κουζίνας αφήνοντας το φαγητό να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε στη συνέχεια τη ζύμη.
Κόβουμε τη μαργαρίνη σε κύβους και τη ρίχνουμε σε ένα μπολ μαζί με το αλεύρι . Ανακατεύομε με το χέρι μας μέχρι να ενωθούν και να θρυματιστούν.
Προσθέτουμε τον κρόκο αυγού και το αλάτι, ζυμώνονατς και προσθέτουμε σιγά σιγά το κρύο νερό.
Ζυμώνουμε τη ζύμη σε μπάλα μέχρι να γίνει λεία και ομοιογενενής.
( Μην αγχωθείτε αν η ζύμη γίνει σκληρή και δύσπλαστη. Έτσι πρέπει να είναι.)
Κατόπιν, καλύπτουμε τη ζύμη με διάφανη μεμβράνη, τη βάζουμε στο ψυγείο και την αφήνουμε για 30 λεπτά.
Στη συνέχεια ανοίγουμε με πλάστη τη ζύμη σε μέγεθος τέτοιο που να καλύπτει ένα αλουμινένιο ταψάκι διαμέτρου 25 εκατοστών ή μια ταρτέρια ανάλογου μεγέθους( και τα τοιχώματα).
Τσιμπάμε με πιρούνι τη ζύμη της τάρτας σε διάφορα σημεία και ψήνουμε για 10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 º C.
Χτυπάμε με αυγογδάρτη τα αυγά μαζί με το γάλα και την κρέμα γάλακτος σε ένα μεγάλο μπολ μέχρι να γίνουν ένας χυλός και προσθέτουμε σ’αυτό το μίγμα με τα λαχανικά και το bacon που είχαμε αρχικά ετοιμάσει.
Τα ανακατεύουμε μαζί καλά και τα ρίχνουμε στο ταψάκι με την μισοψημένη ζύμη της τάρτας.
Στρώνουμε ομοιόμορφα τα υλικά μέσα στο ταψάκι και πασπαλίζουμε από πάνω με τη γραβιέρα και τη ρίγανη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά στους 200 º C , μέχρι να λειώσει το τυρί , να πάρει λίγο χρώμα και να έχει ξεκολλήσει η ζύμη από τα τοιχώματα του ταψιού.
Σημ.Καλύτερα όταν ψηθεί η τάρτα να σβήσετε τον φούρνο, να την καλύψετε με αλουμινόχαρτο και να την ακουμπίσετε στον πάτο του φούρνου για 5 λεπτά, για να ψηθεί λίγο καλύτερα στον πάτο της.
Σερβίρετε χλυαρή, κόβωντας ακτινωτά τρίγωνα κομμάτια. Μπορεί να είναι βασικό φαγητό ή συμπλήρωμα στο τραπέζι σας.
Μην διστάσετε να αντικαταστήσετε το bacon με καπνιστό ζαμπόν γαλοπούλας ή ακόμα και με ψιλοκομμένο ψητό ή βραστό κοτόπουλο και να προσθέσετε ακόμα και τυρί φέτα ή ροκφόρ, δημιουργώντας έτσι τη δική σας Κις Λωρέν!Η βάση της αλμυρής τάρτας είναι η ίδια για όλες τις περιπτώσεις.
Μερίδες : 8
Θερμίδες : 530-580( ή και περισσότερες ανάλογα με τα υλικά σας)
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
10 σχόλια:
ωραία συνταγή το κις λωρέν.
καλό το κις τόσο γλυκό όσο ένα kiss..............
πρώτηυ φορά το δοκίμασα και έχω ενθουσιαστεί
καταπληκτικό πιάτο για κάθε τραπέζι.
είναι κάτι διαφορετικό και εύκολο ακόμα και για όσους δεν έχουν αρκετή πείρα στη κουζίνα.
H πρώτη μου συνταγή από τη σελίδα σας μου έγινε ωραιότατη.
Μου έγινε εξαιρετικό.
καταπληκτικό γευματάκι με ένα κις λωρέν με ωραιότατη γέυση
από τα πιο δυνατά πιάτα που έχω δει
είναι σουπερ από γεύση λαι μυρωδιά.
Δημοσίευση σχολίου