ΕΛΙΟΠΙΤΑΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ

1 πακέτο φύλλο σφολάτας
500gr ελιές μάυρες (χωρίς το κουκούτσι), τεμαχισμένες σε ροδέλες
1 μικρό κρεμμύδι, πολτοποιημένο
500gr φέτα θρυμματισμένη
2 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
λίγο δυόσμο, ψιλοκομμένο (κατά προτίμηση φρέσκο)
1 αυγό
1 κουτ. της σούπας γάλα εβαπορέ
1 ασπράδι αυγού, ελαφρά χτυπημένο
σπόρους παπαρούνας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τοποθετούμε τις ελιές σε ένα μπωλ. Σε ένα τηγάνι καίμε το λάδι σωτάρουμε το κρεμμύδι, και το προσθέτουμε στο μπωλ με τις ελιές. Στην συνέχεια προσθέτουμε τον δυόσμο και το τυρί και ανακατεύουμε.

Με ένα κουπάτ κόβουμε σε ατομικές μεριδες την σφολιάτα. Αλοίφουμε με ένα πινέλο όλες τις μερίδες με το ασπράδι αυγού (για να μην μαλακώσει η ζύμη από την γέμιση) και βάζουμε λίγη από την γέμιση στο κέντρο, αλοίφουμε γύρω-γύρω τις άκρες του φύλλου με λίγο νερό και κλείνουμε τα πιτάκια (πατάμε τις άκρες με ένα πιρούνι για να κλείσει καλά).

Στρώνουμε αντικολλήτική λαδόκολα ψησίματος σε ένα ταψί και τοποθετούμε σε αυτό τα πιτάκια (όχι πολύ κοντά το ένα με το άλλο γιατί θα φουσκώσουν).

Σε ένα μπωλ χτυπάμε ελαφρά το αυγό με το γάλα και με ένα πινέλο αλοίφουμε τα πιτάκια και πασπαλίζουμε με τους σπόρους παπαρούνας.

Ψήνουμε σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 180 βαθμούς για περίπου 25-30 λεπτά (έως ότου ροδίσει καλά το φύλλο.

10-12 ατομικά πιτάκια
330-350 θερμίδες ανά μερίδα

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

είναι η πρώτη φορά που συναντώ μια τέτοια συνταγή!

paulina είπε...

έξυπνη ιδέα τα ελιοπιτάκια αύριο θα τα δοκιμάσω.

perl είπε...

η συνταγή για τα ελιοπιτάκια είναι εποχική και με σοδεία από φετίνες έλιες θα είναι χάρμα.

mikela είπε...

τη κυριακή έχβ τραπέζι και τα ελιοπιτάκια θα είναι συνοδευτικά, μου άρεσε η συνταγή.

Ανώνυμος είπε...

απίθανα τα ελιοπιτάκια κόκκινο πιπέρι μου.

Ανώνυμος είπε...

ωραίοα πιτάκια και εύκολη συνταγή.

Ανώνυμος είπε...

mou aresan kai shmera ta eftiaxa sas eyxaristw

Ανώνυμος είπε...

ωραία συνταγή παιδιά.