ΓΛΥΚΟ ΣΤΑΦΥΛΙ






ΥΛΙΚΑ

1.5kgr σταφύλι (σταφίδα, να είναι χοντρή και τραγανή)
1kgr ζάχαρη*
1/2 φλ. του τσαγιού νερό
1 κουτ. της σούπας χυμό από λεμόνι
2 βανίλιες
1 κουτ. της σούπας γλυκόζη



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε το σταφύλι καλά και το χωρίζουμε από το τσαμπί. Ζυγίζουμε την σταφίδα να είναι 1kgr καθαρισμένη.

Τοποθετούμε τη ζάχαρη σε μια βαθειά κατσαρόλα μαζί με το νερό και το αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά (να γίνει σιρόπι). Στη συνέχεια αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε την σταφίδα. Αμέσως την τοποθετούμε πάλι σε δυνατή φωτιά να βράσει για 10 λεπτά.

Συγχρόνως αφαιρούμε με μια κουτάλα τον αφρό που μαζεύεται στην επιφάνεια της κατσαρόλας. Αν δούμε ότι το μίγμα φουσκώνει πολύ, τότε χαμηλώνουμε λίγο την ένταση της εστίας.

Έπειτα κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και την αφήνουμε ξεσκέπαστη για 24 ώρες. Μπορούμε κα καλύψουμε την επιφάνειά της με ένα δίχτυ.

Μετά την πάροδο των 24 ωρών αφαιρούμε το σταφύλι με μια τρυπητή κουτάλα και το τοποθετούμε σε σουρωτήρι να στραγγίξει.Το σιρόπι που θα στραγγίξει από το σουρωτήρι θα το προσθέσουμε στην κατσαρόλα και όλο μαζί θα το βράσουμε σε δυνατή φωτιά ώστε να γίνει πηχτό σιρόπι. Περιμένουμε μέχρι το θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής να φτάσει τους 105 βαθμούς και προσθέτουμε την γλυκόζη και το σταφύλι στην κατσαρόλα και βράζουμε για άλλα 10 λεπτά περίπου (να φτάσει πάλι το θερμόμετρο τους 105 βαθμούς). 2-3 λεπτά πριν κατεβάσουμε την κατσαρόλα προσθέτουμε και τον χυμό λεμονιού και την κουνάμε για να αναμιχθεί με τα υπόλοιπα υλικά.**

Αφού τελειώσουμε και έως ότου να κρυώσει το γλυκό κουνάμε κατά διαστήματα την κατσαρόλα ώστε το σταφύλι να βουλιάξει στο σιρόπι. Προεραιτικά, προσθέτουμε 250gr αμύγδαλα ανάλατα και ξεφλουδισμένα (κατά προτίμηση καβουρντισμένα). Αφού κρυώσει το γλυκό, το τοποθετούμε σε βάζο που έχουμε αποστειρώσει (ανατρέξτε στην συνταγή για μαρμελάδα φράουλα για την διαδικασία αποστείρωσης).


*Επιλέγουμε να βάλουμε τόση ποσότητα ζάχαρης όσοκαι το σταφύλι για να συντηρηθεί περισσότερο διάστημα.

**Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, έχουμε τοποθετήσει ένα πιατάκι στην κατάψυξη να παγώσει. Όταν νομίζουμε ότι είναι έτοιμο το σιρόπι βγάζουμε το πιατάκι από την κατάψυξη και ριχνουμε σε αυτό μια κουταλιά σιρόπι. Περνάμε ένα κουτάλι πάνω από το σιρόπι ώστε να χαράζουμε μια γραμμή. Αν δεν ενώσουν τα 2 μέρη μεταξύ τους, τότε σημαίνει ότι το σιρόπι μας είναι έτοιμο.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

θαυμάσιο γλυκό το σταφύλι και ωραία συνταγή ,κόκκκινο-πιπέρι.

Unknown είπε...

εγώ έχω μια αδυναμία στα γλυκά του κουταλιού αλλα το συγκεκριμένο δε ξέρω με έχει ξετρελάνει....

Unknown είπε...

η συνταγή της ημέρας είναι μια ευκαιρία να αποτραβηχτούμε από τα γλυκά που δε κάνουν καλό στον οργανισμό μας και να πάρουμε την απαραίτητη ζάχαρη χωρίς να πάρουμε κιλά και αν επιβαρύνουμε τον εαυτό μας!

Ανώνυμος είπε...

Να είχα ένα πιατάκι μόνο.

Ανώνυμος είπε...

mia kalh protash gia ena glyko me oraia geysh.