ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΦΥΛΙΟΥ


Από τα πιο δημοφιλή εποχιακά φρούτα του φθινοπώρου, το σταφύλι έχει ιδιαίτερη διατροφική αξία στη Μεσογειακή Διατροφή.Πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, μπορεί να καταναλωθεί σε διάφορες μορφές : σαν φρέσκο φρούτο, σαν αποξηραμένο (σταφίδες), σαν χυμός ( μούστος), σαν κρασί, στη μαγειρική (ξύδι).Είναι τροφή πλούσια σε βιταμίνες Α, Β και C καθώς και σε Κάλιο.Εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας του σταφυλιού σε Κάλιο θεωρείται άριστο διουρητικό καταπολεμώντας την κατακράτηση υγρών.Υπάρχουν και δίαιτες( κυρίως χημικές), οι οποίες έχουν σαν βασικό είδος τροφής το σταφύλι και θεωρούνται αποτοξινωτικές. Συμβουλή μου : Εντάξτε στο ημερήσιο πρόγραμμα διατροφής σας ΚΑΙ σταφύλι, ΟΧΙ ΜΟΝΟ σταφύλι! Επίσης το σταφύλι βοηθά στη δυσπεψία, στη δυσκοιλιότητα και στις αιμορροϊδες και υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα ότι βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης.

Η αντιοξειδωτική δράση των σταφυλιών προέρχεται από τα φλαβονοειδή που περιέχουν, τα οποία φαίνεται να συντελούν στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου, κυρίως του μαστού, του παχέος εντέρου, του ήπατος και του δέρματος.Ιδιαίτερα η ρεσβερατρόλη, ουσία που περιέχετα στη φλούδα των σταφυλιών φαίνεται να έχει προστατευτική δράση έναντι στον καρκίνο του δέρματος.Περιέχεται και στο κρασί, η οποία μαζί με τις τανίνες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης Στεφανιαίας νόσου και προστατεύουν τον οργανισμό από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Θερμιδικά τα 100 γραμμάρια σταφυλιού αποδίδουν περίπου 80 θερμίδες.