Ελαιόλαδο: Ο Θησαυρός της Μεσογειακής διατροφής

Κάθε ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, είναι αναγκαίο να περιλαμβάνει καθημερινά ελαιόλαδο. Αποτελεί πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων συμβάλλοντας σημαντικά στη διατήρηση της καλής υγείας της καρδιάς, και προλαμβάνοντας ορισμένες μορφές καρκίνου. Πιο συγκεκριμένα, μια διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο,μειώνει τα επίπεδα LDL χοληστερόλης ( της ''κακής'' χοληστερόλης) στο αίμα, προστατεύοντας από το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία και το φράξιμο των αρτηριών, προλαμβάνοντας έτσι καρδιαγγειακές παθήσεις.
Το ελαιόλαδο λόγω της βιταμίνης Ε, που περιέχει, έχει αντιοξειδωτική δράση προστατεύοντας τον οργανισμό από τον καρκίνο του μαστού. Χαρίζει καλή υγεία στο δέρμα-επουλωτική δράση βιταμίνης Ε- και στα μαλλιά.
Καλύτερα να χρησιμοποιούμε το ελαιόλαδο ωμό στα φαγητά, αλλά αν τηγανιστεί, είναι από τα έλαια που αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες.Δίνει 9 θερμίδες / γραμμάριο-όσο και τα άλλα έλαια.Γι'αυτό και σε προγράμματα διατροφής για απώλεια βάρους καλύτερα να μην ξεπερνάμε την ποσότητα των 3 κουταλιών ελαιόλαδο την ημέρα.