ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΦΡΑΟΥΛΑ














ΥΛΙΚΑ
  • 1kgr φράουλες (τις ζυγίζουμε αφού τις έχουμε καθαρίσει και τεμαχίσει)
  • 1kgr ζάχαρη
  • 2 κουτ. της σούπας χυμό από λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις φράουλες. Τις μεγάλες τις κόβουμε σε 4 κομμάτια και τις μικρές σε 2. Αν κάποια φράουλα είναι χτυπημένη ή λιωμένη την καθαρίζουμε (αλλιώς κινδυνεύει να χαλάσει η μαρμελάδα).
Κατόπιν παίρνουμε μια φαρδιά κατσαρόλα και ρίχνουμε τόση ζάχαρη όσο να σκεπαστεί ο πάτος. Προσθέτουμε μια στρώση φράουλες και έπειτα άλλη μια στρώση ζάχαρη και άλλη μια φράουλες. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο έως ότου να τελειώσουν οι φράουλες. Προσέχουμε στην τελευταία στρώση φράουλες από πάνω βάζουμε και πάλι ζάχαρη.
Σκεπάζουμε με το καπάκι την κατσαρόλα και την τοποθετούμε στο ψυγείο για μια νύχτα. Την επομένη τις βάζουμε στην φωτιά (αρχικά στην μεσαία σκάλα) και ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι να αρχίσει να λιώνει η ζάχαρη.
Αφού λιώσει η ζάχαρη, παίρνουμε με την τρυπητή κουτάλα τις μισές περίπου φράουλες και τις λιώνουμε στο multi (αν έχουμε την συσκευή που φτιάχνει πουρέ χρησιμοποιούμε αυτή). Αφού τελειώσουμε αυτή τη διαδικασία, προσθέτουμε και πάλι στην κατσαρόλα τις λιωμένες φράουλες και συνεχίζουμε το βράσιμο με τη φωτιά στο μέγιστο για 15 περίπου λεπτά. Κατά διαστήματα ανακατεύουμε και αφαιρούμε και τον αφρό που δημιουργείται στην επιφάνεια της κατσαρόλας.
Όταν κατεβάσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνουμε την μαρμελάδα να κρυώσει για 6 τουλάχιστον ώρες. Στη συνέχεια την ξαναβράζουμε με την φωτιά στο μέγιστο ανακατεύοντας διαρκώς. Βάζουμε στην κατσαρόλα ένα θερμόμετρο μεγειρικής (να μην ακουμπάει στον πάτο της κατσαρόλας) και όταν η θερμοκρασία φτάσει στους 105οC, τότε η μαρμελάδα είναι έτοιμη.
Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, υπολογίζουμε 5 με 6 λεπτά το 2ο βράσιμο (όταν θα έχει γίνει αρκετά παχύρευστη).
Πριν κατεβάσουμε την κατσαρόλα από την φωτιά προσθέτουμε τον χυμό από λεμόνι και ανακατεύουμε διαρκώς για περίπου μισό λεπτό.

Στο 1kgr φράουλες βγαίνει περίπου 1300-1500gr μαρμελάδα.


Αποστείρωση Βάζου
Πλένουμε καλά ένα γυάλινο βάζο (που σφραγίζει) και πάνω στη σχάρα της κουζίνας στρώνουμε μια πετσέτα. Τοποθετούμε το βάζο ανάποδα πάνω στην πετσέτα καθώς και το καπάκι (αν είναι μεταλλικό) και ανάβουμε τον φούρνο στον αέρα στους 100οC και αφήνουμε 15-20 λεπτά να αποστειρωθούν. Όπως είναι ζεστά, τα γεμίζουμε με την μαρμελάδα (όπως είναι καυτή από την κατσαρόλα) και σφραγίζουμε αμέσως.

Tip: Το κουτάλι που θα χρησιμοποιήσουμε μια φορά δεν το ξαναβάζουμε στο βάζο γιατί θα ζαχαρώσει η μαρμελάδα.

  • 50 θερμίδες ανά κουταλάκι του γλυκού

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

freskia apolaush kai oti prepei gia thn epoxh.

Ανώνυμος είπε...

μου αρέσει η μαρμελάδα σας πρέπει να είναι γευστικότατη.

Unknown είπε...

θέλει λίγο προσοχή στην εκτέλεση αλλά σίγουρα θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα άμα πετύχει.

Ανώνυμος είπε...

Στα φορτε του το κόκκινο πιπέρι.

Unknown είπε...

einai oraia sundgh ti na pq perisotero

Ανώνυμος είπε...

epitelous perimea kati se gluko kai dhlwnw ikanopoihmenh!

Ανώνυμος είπε...

perimenw aurio na paw gia pswnia! Tha ftiaksw marmeladitsa !