ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ














ΥΛΙΚΑ

Κιμάς
  • 1kgr κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ φλ. του τσαγιού λευκό κρασί (προεραιτικά)
  • 300gr ψιλοκομμένο τοματάκι (και αλεσμένο)
  • 1 κουτ. της σούπας πελτέ τομάτας
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 ξύλο κανέλλας
  • ¼ φλ. του τσαγιού λάδι
  • 2 κουτ.της σούπας φρυγανιά
  • 1 αυγό
  • 3 κουτ. της σούπας κεφαλογραβιέρα τριμμένη
Μακαρόνια
  • 400gr μακαρόνια Νο 2 ή Νο 3
  • 1φλ. του τσαγιού κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 2 αυγά
  • 1 κουτ. της σούπας βούτυρο
  • αλάτι
Μπεσαμέλ**
  • 5 φλ. του τσαγιού γάλα
  • 1 φλ. του τσαγιού αλεύρι (σταρένιο ή για όλες τις χρήσεις)
  • 2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 1 κουτ. της σούπας βούτυρο
  • 1 ½ φλ. του τσαγιού κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • λίγο αλάτι

(Συνολικά θα χρειαστούμε περίπου 500gr κεφαλογραβιέρα)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε τα μακαρόνια για 8-10 λεπτά σε αλατισμένο νερό, τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε σε ένα μπωλ. Ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει του βούτυρο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Αφού κρυώσουν, προσθέτουμε την κεφαλογραβιέρα, χτυπάμε τα 2 αυγά ελεφρά και τα περιχυνουμε με αυτό και τα ανακατεύουμε.

Τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σωτάρουμε σε αυτό το κρεμμύδι για 2 περίπου λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον κιμά και σωτάρουμε για 10 ακόμα περίπου λεπτά Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την τομάτα και τον πελτέ, αλάτι, πιπέρι και την κανέλλα και αφήνουμε τον κιμά να βράσει για 20 λεπτά σε μετρια φωτιά, και να μείνει μόνο με το λάδι (χωρίς υγρά). Αφού τον κατεβάσουμε από την φωτιά προσθέτουμε την τριμμένη φρυγανιά, το αυγό χτυπημένο και το τυρί και ανακατεύουμε.

Βάζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα και ανακατεύοντας με το σύρμα προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και λίγο αλάτι, προσέχωντας να μην σβωλιάσει (αν σβωλιάσει, το περνάμε από ένα σουρωτήρι). Τοποθετούμε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα και να αρχίσει να κοχλάζει. Κατεβάζουμε από την φωτιά, και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο (σταδιακά το ανακατεύουμε). Έπειτα ρίχνουμε το τυρί μέσα στην κρέμα, το βούτυρο, λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο και τα 2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα. Τα ανακατεύουμε όλα καλά να ομογενοποιηθούν.

Παίρνουμε ένα ταψί 40εκ., το αλοίφουμε με λίγο βούτυρο, το παρπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά τριμμένη, στρώνουμε σε αυτό τα μακαρόνια που έχουμε ετοιμάσει, προσέχοντας να μην υπάρχουν κενά. Από πάνω απλώνουμε τον κιμά, σε όλο το ταψί και στο τέλος στρώνουμε την μπεσαμελ και την πασπαλίζουμε με κεφαλογραβιέρα τριμμένη, λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο και λίγα κομματάκια βούτυρο διασκοσπισμένα (περίπου ½ κουτ. της σούπας).

Ψήνουμε σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει, στους 190 βαθμούς (στην 2η από κάτω σχάρα του φούνου) για 40-45 λεπτά (έως ότου να ροδίσει η κρέμα).


**Αν δεν θέλετε να επιχειρίσετε να φτιάξετε μόνοι σας την μπεσαμέλ, υπάρχει και έτοιμη στο εμπόριο

  • 15 μερίδες
  • 550-620 θερμίδες ανά μερίδα

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

katapliktiki i idea sas gia to Kuriakatiko trapezi !!!

Ανώνυμος είπε...

an kai einai mias prtoths taxeos eykairia gia mia apolaysh monadikh egw epimenw sr kati psariko exete oraies syndages

mariana είπε...

pali emfanisthkan kapoia provlimata apo th google mallon sth selida de peirazei to pastitsio einai fovero

Unknown είπε...

ένα μεγάλο μπράβο σε αυτόν που τα ανακάλυψε και ένα ακόμα μεγαλύτερο στο κόκκινο πιπέρι για τις αναλυτικές του συμβουλές.

Unknown είπε...

to vrisko thaumasio kai eilikrina den einai eykolo na mh to dokimasei opoios to dei.

Ανώνυμος είπε...

και όλα πήγαν κατ ευχήν και έχουμε τουλάχιστον για 3 μέρες αυτό το παστίτσιο

Unknown είπε...

me tetois syntages to kokkino piperi exeis mellon aytes oi perierges diakopes gia anavathmish an de den yphrxan ola tha htan super.

Ανώνυμος είπε...

είμαι μοναδική τα κατάφερα για πρώτη φορά σε αυτό το μπελαλίδικο φαγητό.

Ανώνυμος είπε...

pasttsio to idionymo faghto

Ανώνυμος είπε...

έχω βαρεθελι τα μακαρόνια και τα ξαδέρφια τους.

Unknown είπε...

όσο δεν ήξερα δε το επιχειρούσα αλλά έτσι που το διάβασα θα ήταν έγκλημα να μη το έφτιαχνα.

Ανώνυμος είπε...

απλα τελειο

Ανώνυμος είπε...

pastitsada megalh borei na pei kaneis gi asena pastitsio mou

Unknown είπε...

το παστίτσιο είναι αγάπημένη συνταγή της οικογένειας μου

Ανώνυμος είπε...

fantastiko fantastiko