ΑΡΝΙ ΣΤΗΝ ΣΟΥΒΛΑ - Οι Συμβουλές μας

  • 1 αρνί 8-9 kgr
  • αλάτι, πιπέρι
  • σε ένω μπωλ 2 φλ. του τσαγιού λάδι και 1/2 φλ. λεμόνι
  • 1 σούβλα (να είναι προσαρμοσμένη να δέχεται μηχανάκι). Η σούβλα καλό είναι να προβλέψετε να είναι μασίφ, γιατί αν είναι σωλήνα ενδέχεται κατά τη διάρκεια του ψησίματος και με το βάρος του αρνιού (ανάλογα με τα κιλά) να λυγίσει.
  • 2 διχάλες (θα τις βρούμε στα καταστήματα με είδη καγκελαρίας ή ψησταριάς)
  • 1 μεταλλική ψησταριά
  • 1 μηχανάκι με μεταλλικό ρουλεμάν (το πλαστικό μπορεί να καεί κατά την ώρα του ψησίματος)
  • 1 σακοράφα
  • σπάγγο
  • σύρμα γαλβανιζέ
  • περίπου 25-30kgr κάρβουνο

Τοποθετούμε το αρνί σε ένα τραπέζι (αφού έχουμε αφαιρέσει την συκωταριά) και περνάμε την σούβλα παράλληλα με την σπονδυλική στήλη για να βγει από το κεφάλι.
Περνάμε τις διχάλες στην σπονδυλική στήλη με απόσταση μεταξύ τους περίπου 30cm (από μέσα προς τα έξω) και βιδώνουμε να σφίξει καλά (εναλλακτικά, αν δεν έχουμε διχάλες, δένουμε με σύρμα γαλβανιζέ ώστε να στερεωθεί η σπονδυλική στήλη στην σούβλα, σε 2-3 μεριές).
Στερεώνουμε σταυρωτά τα πόδια και τα δένουμε στην σούβλα με το σύρμα (προσοχή να τα δέσουμε σφιχτά). Το ίδιο επαναλαμβάνουμε και στον αυχένα και τα μπροστινά πόδια (γύρω-γύρω από το αρνί).
Προσοχή, πριν δέσουμε το αρνί, το τοποθετούμε στην ψησταριά για να κανονίσουμε την απόσταση σύμφωνα με το μέγεθος της ψησταριάς.
Αλατοπιπερώνουμε το εσωτερικό του αρνιού και ράβουμε την κοιλιά με την σακοράφα και τον σπάγγο.
Με ένα πινέλο, περνάμε το αρνί στην εξωτερική του επιφάνεια με λίγο νερό και το αλατοπιπερώνουμε επίσης.
Με ένα μυτερό μαχαίρι, στα μπούτια και στα μποστικνά πόδια ανοίγουμε μικρές χαρακιές, βάζουμε λίγο αλατοπίπερο και προεραιτικά 1 σκελίδα σκόρδο.
Έχουμα ανάψει την ψησταριά με 5-6 kgr κάρβουνα περίπου και αφού ανάψει το κάρβουνο το απλώνουμε κατά μήκος της ψησταριάς, από την μια άκρη στην άλλη.
Προσαρμόζουμε το μηχανάκι στην σούβλα. Τοποθετούμε το αρνί το υψηλότερο σημείο της ψησταριάς για περίπου 1 ώρα να ψηθεί σιγά-σιγά για να μην αρπάξει και με ενα πινέλο το αλοίφουμε σταδιακά με το μείγμααπό το λάδι και το λεμόνι που έχουμε ετοιμάσει. Εφ' όσον αρχίζει και ψήνεται το αρνί (θα αρχίσει να αφρίζει), το κατεβάζουμε κατά ένα επίπεδο στην ψησταριά. Φωτιά χρειαζόμαστε περισσότερο στα μπούτια και στην σπάλα. Αφήνουμε να ψηθεί για περίπου 1.5 ώρα και εφ' όσον σταματήσει να αφρίζει το κατεβάζουμε ακόμα πιο χαμηλά στην ψησταριά για ακόμα 1 ώρα.
Όταν το κρέας δούμε ότι έχει 'σκασει' από το ψήσιμο, με ένα μαχαίρι καρφώνουμε το μπούτι και το μπροστινό μέρος όταν δούμε ότι εισχωρεί με ευκολία είναι έτοιμο να το κατεβασουμε από την φωτιά.
Συνολικός χρόνος ψησίματος για τα αντίστοιχα κιλά είναι περίπου 3.5 ώρες.

Κατά την διάρκεια του ψησίματος σε ένα άλλο μέρος κρατάμε πάντα κάρβουνο αναμένο για να συμπληρώνουμε στο αρνί κατά διαστήματα.

Όσοι επιλέξετε να ψήσετε υπαίθρια ακολουθείτε τα ίδια βήματα όμως για τα ίδια κιλά ο χρόνος ψησίματος αυξάνεται σε 4-4.5 ώρες

22 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

de xoraei amfivolia einai h spesial syntagh tou xronou

Unknown είπε...

είναι η πιο ζωντανή συνταγή που έχω δει ποτέ δε σου έρχεται να τη διαβάσεις αλλά να φας.

Unknown είπε...

panta pisteua oti hxera na ftiaxno to arni to pasxa shmera mou deixate pos agnoousa arketa pragmata.

Ανώνυμος είπε...

arnaki kai tipota lloa de skeftomai to pasxa,

Unknown είπε...

mia gardouba mia arnaki h diaitologos tou blog tha exei polu douleia meta alla as einai emeis tha perasoume kala!!!

Ανώνυμος είπε...

kalh orexh kai propantos kalh xonepsi ftiaxte to kai tha katalavetai

Ανώνυμος είπε...

fotia tha paroun oi souvles

Unknown είπε...

hello sthn agglia einai duskolo na vreis ti dunatothta na kaneis kati tetoio alla sthn ellada den einai katholou,opote se 2 meres tha eimai sto club ton pronomiouxon

Ανώνυμος είπε...

to analutikotero blog kaneis allos den exei tetoies odhgies.

Ανώνυμος είπε...

teleia anakoinosh hrthe to pasxa

Unknown είπε...

kalofagoto to arnaki me tis oraiew symvoules sas pola fillakia apo to xorio mou

Ανώνυμος είπε...

panata tetoia

Unknown είπε...

na exoun oloi kalo pasxa kai xronia polla sto agpimeno blog mas pou syblhrose 2 mhnes zohs

Ανώνυμος είπε...

einai fantastikh

Unknown είπε...

είναι ακριβής και καλή η σκεψη να δωθούν τόσες λεπτομέρειες γαι το πασχαλινό αρνί.

Ανώνυμος είπε...

ta stomaxakia mas na einai kala kai ola tha ginoyn.

Ανώνυμος είπε...

polles pasxalines eyxes

Unknown είπε...

etsi opos to diavazo mou erxete na to fao

Ανώνυμος είπε...

exo da valo 2 arnia eimaste polla atoma kai tha akolouthiso tiw sumvoules sas.

Ανώνυμος είπε...

uperoxes idees apo to kokkino piperi.

Ανώνυμος είπε...

poly petyxhmenh h pasxalini sas ekplhxh

Ανώνυμος είπε...

kales kai eythxismenes giortes me arnaki