- 1-2 συκωταριές (περίπου 1.5 kgr)
- 1 εντεριά πλυμένη καλά (αφού την πλύνουμε την βάζουμε στο ξύδι για 15 λεπτά)
- 1/2 φλ. του τσαγιού λάδι
- 7-8 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο (προεραιτικά)
- 3 κουτ. άνηθο, ψιλοκομμένο
- 1/2 φλ. του τσαγιού χυμό από λεμόνι
- 1 φλ. του τσαγιού νερό (ή 300gr τοματάκι ψιλοκομμένο)
- αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε καλά την συκωταριά την κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια και τα πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Παίρνουμε τα έντερα και τα τεμαχίζουμε (30 - 35 cm το κάθε τεμάχιο).
Παίρνουμε 3 κομμάτια από την τεμαχισμένη συκωταριά (1 κομμάτι από πνευμόνι, 1 συκώτι και 1 καρδιά) και φτιάχνουμε ένα 'δεματάκι' το οποίο το τυλίγουμε με το έντερο που έχουμε τεμαχίσει, και το τοποθετούμε σε ένα ταψί (δεν έχει φόβο να λυθεί κατά το ψήσιμο θα σφίξει). Αφού τελειώσεουμε αυτή τη διαδικασία, βάζουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα και σωτάρουμε σε αυτό τα κρεμμυδάκια για 2-3 λεπτά (και το σκόρδο, αν επιλέξουμε να το χρησιμοποιήσουμε). Προσθέτουμε τον άνηθο, τον χυμό λεμονιού και το νερό (στην περίπτωση που επιλέξουμε να τα κάνουμε κοκκινιστά, τότε θα ρίξουμε το τοματάκι και θα αφαιρέσουμε από τα υλικά μας το λεμόνι και το νερό) και περιχύνουμε με αυτό το μείγμα τις γαρδούμπες.
Ψήνουμε σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει, στους 180 βαθμούς, για περίπου 1 ώρα.
- 4-6 μερίδες
- 550-600 θερμίδες ανά μερίδα
15 σχόλια:
ti mezes thee mou
polou gerh syntagh kolash prin th nhsteia
ωραια συνταγη
kalh orexh
mia apo tis kalyteres idees pou exo diavasei se ayto to blog
xetrelathika me ayth th synsagh
gardoubitses mou agapimenes syndoma tha sas fao,
an kai to arnaki se liges meres tha einai sto trapezi mas kai tha mas perimenei na ginoume ena h gardoubes to polu se 2 vdomades tha mas synodeysoun se ayth thn eketelesh kapoia glykia nyxta tou apriliou!!!
oraiaaaaa gardoubes lemonates kai diplofournismenes
teleia thn eftiaxa exthes
ti syntagh gia ligous eklektous
oraia geysh h gardoubes o mezes paidia.
den exo ftiaxei pote tetoio faghto alla oxi gia polu akoma
oneirikes geyseis apo to kokkino piperi
οι γαρδούμπες μπορούν να φτιαχτούν και το πάσχα.
Δημοσίευση σχολίου