ΣΠΑΝΑΚΟΤΥΡΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
  • 1.2 kgr σπανάκι (θα το κόψετε σε κομμάτια, όχι πολύ μικρά)
  • 4 κουτ. της σούπας άνηθο (ψιλοκομμένο)
  • 4 κουτ. της σούπας μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
  • 1 κουτ. του γλυκού δυόσμο (αποξηραμένο ή φρέσκο ψιλοκομμένο)
  • 600gr τυρί φέτα (κομμένη κε κύβους)
  • 5 κρεμμυδάκια χλωρά (κομμένα σε ροδέλες)
  • 1 κρεμμύδι ξερό (χονδροκομμένο)
  • 2 πράσα (κομμένα σε ροδέλες)
  • 2 αυγά
  • 1/2 φλ. του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 12 φύλλα κρούστας
  • αλάτι, πιπέρι
  • Θα χρειαστούμε και κάποια extra ποσότητα λαδιού για το ταψί και το φύλλο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε και πλένουμε όλα τα χορταρικά και το σπανάκι (ξεχωριστά το σπανάκι από τα υπόλοιπα). Σε κατσαρόλα με βραστό νερό προσθέτουμε 1 κουτ. της σούπας αλάτι και στη συνέχεια το σπανάκι και το πράσο. Ανακατεύουμε, και αφήνουμε να βράσουν για 2-3 λεπτά.
Όταν τελειώσουμε, σουρώνουμε το σπανάκι και το πράσο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Αφού κρυώσουν τα στήβουμε με τις παλάμες μας για να μην μείνει καθόλου νερό και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπωλ.
Σε ένα τηγάνι χρησιμοποιούμε το μισό από την 1/2 κούπα λάδι για να σωτάρουμε τα κρεμμύδια (και τα χλωρά και το ξερό) για 2 λεπτά και τα προσθέτουμε στην λεκάνη (μαζί με το λάδι).
Χτυπάμε τα αυγά με λίγο αλάτι, ξεχωριστά σε ένα μπωλ, και τα προσθέτουμε και αυτά μέσα στο μπωλ με το σπανάκι και το πράσο καθώς και όλα τα υπόλοιπα υλικα. Μην ξεχάσετε να προσθέσετε και το υπόλοιπο μισό της 1/2 κούπας λάδι. Αναμυγνύουμε όλα τα υλικά μαζί.
Στη συνέχεια λαδώνουμε 1 ταψί (ορθογώνιο 40cm) και στρώνουμε 6 φύλλα κρούστας (το κάθε φύλλο θα πρέπει να το λαδώνουμε επίσης αλλά με προσοχή γιατί δεν χρειάζεται πολύ λάδι, καλύτερα να χρησιμοποιήσετε πινέλλο). Έπειτα τοποθετούμε πάνω από τα φύλλα το μείγμα που έχουμε ετοιμάσει και από πάνω θα προσθέσουμε άλλα 6 φύλλα (με τον ίδιο τρόπο).
Τελειώνοντας, ραντίζουμε με ελάχιστο νερό την πίτα και αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο σουσάμι.
Την κόβουμε μερίδες και ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει. Ο αναμενόμενος χρόνος ψησίματος είναι περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά.

  • μερίδες...μάλλον ανάλογα την όρεξη
  • 380-400 θερμίδες ανά μέτρια μερίδα

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

κλασικά πετυχημένη συνταγή.

Ανώνυμος είπε...

oraiotath kai xortastikh

Unknown είπε...

einai ligo paxyntikh alla axiolatreythhh

Ανώνυμος είπε...

pollu gemath se xortarika kai polu dynath geush

Unknown είπε...

kalh syntagh kai an afairesoume to tyri th kanoume kai nhstisimh gia ayth thn epoxh.

Ανώνυμος είπε...

polu agapimeno mou orektiko

Unknown είπε...

einai mia spoudaia lush sto kathimerino piato mas.

Ανώνυμος είπε...

h spanakopita einai kati pou an sou aresei sou aresei polu ki ego eimai mia apo aytous

Ανώνυμος είπε...

kalooooo

Unknown είπε...

epitelous kai mia pita na xerate pos th perimena.

Ανώνυμος είπε...

einai ena piato pou paei me ola sxedon ta kreatika.

Unknown είπε...

mporei kai na ftiajv apoce den einaiasxhmh h idea sas

Ανώνυμος είπε...

kalh orexh ego molis kai evo ftasei sto stadio ths xonepsis