ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙ


ΥΛΙΚΑ

4 αυγά για τη ζύμη
1 αυγό για αλείψουμε το τσουρέκι
2 βανίλιες
700/800gr αλέυρι για τσουρέκι ή για όλες τις χρήσεις
1/2 πορτοκάλι το ζωμό και το ξύσμα του
1/2 λεμόνι το ζωμό και το ξύσμα του
1 και 1/4 φλυντζάνι του τσαγιού ζάχαρη
150gr βούτυρο λιωμένο, ζεστό αλλά όχι καυτό
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι τριμμένο στο multi με 3 κουταλίες ζάχαρη
1/4 κουταλάκι μαστίχα, τριμμένη στο multi με 3 κουταλίες ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι

Υλικά της μαγιάς

180ml γάλα χλιαρό
1 κύβο μαγιά ή 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
3-4 κουταλίες αλεύρι
2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπώλ βάζουμε τα υλικά της μαγιάς τα ανακατέυουμε (να σχηματιστεί ένας αραιός χυλός), σκεπάζουμε το μπωλ με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο(θα είναι έτοιμη όταν δούμε να αφρίζει).

Βάζουμε σε μια λεκάνη ζυμώματος όλα τα υλικά εκτός το αλεύρι το βούτυρο και τη μαγιά, και τα ανακατεύουμε όλα αυτά να ενσωματωθούν (τα αυγά τα βάζουμε ολόκληρα, δεν τα χτυπάμε) ,στη συνέχεια προσθέτουμε και τη μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να ενχωματωθεί με τα άλλα υλικά.Μετά προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο μέχρι να πτύχουμε μια μαλακή ζύμη(αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι η αφαιρούμε λίγο αρκεί η ζύμη να είναι μαλακή).'Οταν τελειώσουμε, πέρνουμε το ζεστό βούτυρο δίπλα μας και το προσθέτουμε μέσα στη ζύμη διπλώνοντάς τη πολλές φορές χωρίς να ζυμώνουμε πλέον μέχρι να τελειώσει όλο το βούτυρο(δεν περιμένουμε να απορροφηθεί όλο το βούτηρο πριν ρίξουμε το επόμενο αλλά συνεχίζουμε και ριχνουμε λίγο-λίγο).Θέλουμε μια ζύμη απαλή και βουτύρωμενη και το βούτυρο που έχει παραμείνει απορροφάται χωρίς η ζύμη να φουσκώνει.

Στη συνέχει, σκεπάζουμε το μπωλ με μια μεμβράνη καλά έχουμε προθερμάνει στους 50 βαθμούς το φούρνο μας σε αέρα, έχουμε τοποθετήσει στο φούρνο κάτω-κάτω ένα ταψί με 3 ποτήρια νερό(για να κρατάει υγρασία), στρώνουμε στη σχάρα του φούρνου μια πετσέτα και τοποθετούμε πάνω το μπωλ και το αφήνουμε μέχρι να δούμε τη ζύμη να περίπου διπλασιαστεί.

Πέρνουμε ένα ταψί 28-30 εκατ. στρώνουμε μια λαδόκολα αντικολλητική στο ταψί και όταν είναι έτοιμη η ζύμη τη πατάμε πρώτα να ξεφουσκώσει,βουτυρώνουμε λίγο τα χέρια μας και
αφου γίνει μπάλα βάζουμε μέσα το νόμισμα και τη τοποθετούμε στο ταψί και με τις παλάμες μας την απλώνουμε στο ταψί.Τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε πάλι σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει.

Αν θέλουμε κρατάμε λίγο ζυμαράκι και όταν η ζύμη είναι φουσκωμένη χτυπάμε ελαφρά
ένα κρόκο αυγού με μια κουταλιά της σούπας γάλα και με αυτό το μείγμα αλείφουμε ελαφρά με ένα πινέλο χωρίς να τη πιέζουμε και με το ζυμαράκι που έχουμε κρατήσει σχηματίζουμε πάνω στη βασιλόπιτα το 2010.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 με 25 λεπτά ανάλογα με το φούρνο μέχρι να ροδήσει καλά το τσουρέκι μας.Προσοχή μη ψηθεί αρκετά και στεγνώσει.Τα πρώτα 15 λεπτά δεν ανοίγουμε το φούρνο γιατί το τσουρέκι μας θα κάτσει.

Βγάζοντάς το από το φούρνο το τοποθετούμε πάνω σε μια σχάρα κουζίνας να κρυώσει και όταν είναι ελαφρά χλιαρό το τυλίγουμε με μεμβράνη για να είναι μαλακό.

Αν θέλουμε το στολίζουμε με λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα που θα έχουμε αραιώσει με λίγη κρέμα γάλακτος.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ & ΧΑΡΑ !!!

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

φανταστική η βασιλόπιτα καλή χρονιά.

Ανώνυμος είπε...

oraia vasilopita

Ανώνυμος είπε...

Htan foverh h vasilopita sas.

Ανώνυμος είπε...

περάσαμε καλά με τα γλυκά σας και σας ευχαριστούμε.

Ανώνυμος είπε...

ένα από τα σπουδαία τσουρέκια που έχω δεί ποτέ και έχω φάει.......

adriana nikolatos είπε...

Καλή Χρονιά με υγεία πανω απ'ολα.
Σου εχω ενα βραβείο για το blog σου. Μπορείς να το παρεις από την αναρτηση "Το ηλιόλουστο βραβείο" από το blog μου Βιβλίο Μαγειρικής.
Ευχομαι παντα επιτυχίες για το 2010!!

Ανώνυμος είπε...

super