ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ



ΥΛΙΚΑ

1kgr αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/4 κουτ. του γλυκού μαχλέπι, κοπανισμένο

1/4 κουτ. του γλυκού μαστίχα, κοπανισμένη (αν την βάλουμε στην κατάψυξη για περίπου 15 λεπτά γίνεται σκόνη πιο εύκολα)

1/4 κουτ. του γλυκού γλυκάνισο (προαιρετικά)

3-4 κουτ. της σούπας χονδροκομμένο καρύδι (προαιρετικά)

4 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο

1 κουτ. του γλυκού αλάτι (κοφτό)

Ζεστό νερό, όσο πάρει η ζύμη (όχι βραστό)

Σουσάμι για πασπάλισμα στο τέλος


ΜΑΓΙΑ ΨΩΜΙΟΥ

2 φακελάκια ξηρή μαγιά

2 κουτ. του γλυκού ζάχαρη (κοφτά)

1 φλ. του τσαγιού χλιαρό νερό

Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το νερό και σε αυτό προσθέτουμε την ζάχαρη και την ξηρή μαγιά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι έως ότου ενσωματωθούν. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε σε χλιαρό μέρος. Η μαγιά θα είναι έτοιμη όταν την δούμε να αφρίζει και να φουσκώνει.


ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΣΤΟΛΙΣΜΑ

1.5 φλ. του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 πρέζες αλάτι

Λίγο χλιαρό νερό

Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ το αλεύρι με το αλάτι και ρίχνουμε σταδιακά το νερό, έως ότου πετύχουμε μια ζύμη κανονική (ούτε σφιχτή ούτε αφράτη).

Την ζύμη αυτή θα την ετοιμάσουμε πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε το ψωμί και θα την τυλίξουμε με μεμβράνη σε ένα μπωλ και θα την αφήσουμε να ξεκουραστεί, ώστε να κάνουμε τα σχέδια αργότερα στο Χριστόψωμο.



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τοποθετούμε όλο το αλεύρι σε μια λεκάνη και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το λάδι, το νερό και την μαγιά. Ανακατεύουμε καλά και ανοίγουμε μια λακουβίτσα στην μέση όπου εκεί προσθέτουμε το λάδι, την μαγιά και λίγο από το ζεστό νερό. Αρχίζουμε σιγά-σιγά να ζυμώνουμε και κατά διαστήματα προσθέτουμε λίγο-λίγο νερό. Η ζύμη δεν πρέπει να γίνει σφιχτή, πρέπει να είναι αφράτη.

Όταν αρχίζει να ξεκολλάει από τα χέρια μας, είναι δείγμα ότι η ζύμη είναι έτοιμη.

Τοποθετούμε αντικολλητική λαδόκολλα σε ένα ταψί 30-32 εκ. και την λαδώνουμε με ένα πινέλο. Στην συνέχεια πασπαλίζουμε με αρκετό σουσάμι, πλάθουμε την ζύμη σε καρβελάκι, το τοποθετούμε στην μέση του ταψιού και το ανοίγουμε σιγά-σιγά με τα χέρια μας να απλωθεί σε όλο το ταψί. Το σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και το τοποθετούμε σε χλιαρό μέρος για να αρχίσει η ζύμη να φουσκώνει (ή στον φούρνο στους 50 βαθμούς). Πρέπει να το αφήσουμε περίπου 1 ώρα (αναλόγως την θερμοκρασία). Αν το βάλουμε στον φούρνο, τότε σε περίπου 15-20 λεπτά θα είναι έτοιμο. Προσοχή να είναι σκεπασμένο.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τα σχέδια για το Χριστόψωμο και όταν το ψωμί φουσκώσει, αλοίφουμε απαλά την επιφάνειά του με ένα πινέλο με κρύο νερό και πάνω του τοποθετούμε τα σχέδια που έχουμε σχηματίσει (φυλλαράκια, και έναν σταυρό).

Ψήνουμε σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 190-200 βαθμούς (στις αντιστάσεις) για περίπου 60-70 λεπτά. Όταν το ψωμί χωρίσει από το ταψί, είναι δείγμα ότι είναι έτοιμο. Συνοδεύει το τραπέζι μας το μεσημέρι των Χριστουγέννων.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν είχα ξαναδει χριστόψωμο ωραίο δείχνει.

Unknown είπε...

αθα το φτιάξω αν και και κάποια υλικά δεν τα έχω ξαναχρησιμοποιήσει.

Ανώνυμος είπε...

είναι έτοιμο καλή μας όρεξη!!!

Ανώνυμος είπε...

Η ζύμη είναι φοβερή δεν έχω πολλά λόγια να πώ απλά μόλις έγινε γε μοσχομύριζει όλο το σπίτι,αγαπημένε μου γευσιγνώστη εσύ το έφτιαξες,περιμένω απάντηση στο κείμενο σου όταν γράψεις.

Unknown είπε...

Όλα καλά πήγαν με το χριστίψωμο και μπορώ να πω πως όλοι ενθουσιάστηκαν με την αφράτη ζύμη και τη περιεκτικό τητα του.

Ανώνυμος είπε...

ωραία εμφάνιση έχει.

Ανώνυμος είπε...

kalo to xristopsomo

Ανώνυμος είπε...

είμαι περίεργη πως τελικά θα βγεί,μάλλον όλα έχουν σχέση με το ψήσιμο και έκει βρίσκεται η επιτυχία του.

Ανώνυμος είπε...

ehine toso oraio pou tha to exw panta stis protes epiloges mou.

Ανώνυμος είπε...

Αυτές τις γιορτινές μέρες που όλα πρέπει να είναι αψεγάδιαστα το χριστόψωμο της ανάρτησής σας αποτελεί ένα χρήσιμο υλικό για ένα γιορτινό τραπέζι.