ΣΑΛΑΤΕΣ- ΑΓΕΥΣΤΗ ΜΟΝΟΤΟΝΙΑ Ή ΓΕΥΣΤΙΚΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ ;


Είμαι σίγουρη πως στο άκουσμα της λέξης ''σαλάτα'' πολλοί δυσανασχετούν και ιδιαίτερα όσοι στο παρελθόν έχουν ακολουθήσει κάποιο πρόγραμμα διατροφής θεωρούν τη σαλάτα ένα άνοστο και υποχρεωτικό γεύμα σαν συστατικό στοιχείο μιας δίαιτας, προκειμένου να χάσουν βάρος.

Καιρός να αλλάξετε γνώμη!Οι σαλάτες πλέον μπορούν να αντικαταστήσουν κύριο γεύμα, ακριβώς επειδή ακόμα και στα πλαίσια διατροφής για απώλεια βάρους μπορούν μα εμπλουτιστούν δίνοντας τελικά ένα ευχάριστο, χορταστικό και νόστιμο αποτέλεσμα.

Την επόμενη φορά, λοιπόν που θέλετε να φάτε σαλάτα -ή πρέπει να φάτε σαλάτα-,πειραματιστείτε...!

● Ψήστε λαχανικά στη σχάρα:
μανιτάρια,πιπερίες,κολοκυθάκια,μελιτζάνες,κρεμμύδι,ντομάτα ψημένα στη σχάρα μετά από barbeque ή και σε ψηστιέρα δίνουν νέο τόνο στο τραπέζι σας. Προτιμείστε τα ζεστά, αλοίφωντάς τα με ελαιόλαδο πριν το ψήσιμο και ραντίστε τα με μπαλσάμικο μετά.Συνοδεύουν κρεατικά ή ψάρια και θαλασσινά, ακόμα και τυρί της αρεσκείας σας ή βραστό αυγό.

● Προσθέστε στις σαλάτες σας ξηρούς καρπούς (ανάλατους, ωμούς) ή/και φρέσκα ή αποξηραμένα ψιλοκομμένα φρούτα : Εμπλουτίζετε τις σαλάτες σας έτσι σε γεύση και θρεπτικά συστατικά , καθώς οι ξηροί καρποί μαζί με το ελαιόλαδο προσφέρουν αντιοξειδωτική προστασία σρον οργανισμό και ωφέλιμα λιπαρά για την καρδιά.

● Μην διστάσετε να ανακατέψετε διάφορα λαχανικά στο πιάτο σας ! Η μονοτονία της πράσινης σαλάτας μπορεί να αλλάξει προσθέτοντας διάφορα πολύχρωμα λαχανικά στην απλή μαρουλοσαλάτα : πιπεριές διαφόρων χρωμάτων, ντομάτα, κρεμμύδι, καρότο τριμμένο, ραπανάκια, ελιές, κάπαρη, πίκλες και ότι άλλο σας αρέσει στολίζουν χρωματικά και νοστιμίζουν το πιάτο σας, χωρίς να το φορτώνουν σε θερμίδες.

● Πολυσαλάτες: Πιο χορταστικές είναι οι σαλάτες, οι οποίες περιέχουν κοτόπουλο( ψημένο ή βραστό ), ψάρι ,τόνο ή θαλασσινά ( π.χ.γαρίδες βραστές ),φιλέτο γαλοπούλας ( βραστό ή καπνιστό), αυγό βραστό ή και τυρί ( τριμμένο, φλίδες παρμεζάνας, καπνιστό τυρί, τύπου Cottage, φέτα, ροκφόρ, ανθότυρο, κύβους κίτρινου τυριού). Αυτού του είδους οι πολυσαλάτες αντικαθιστούν κύριο γεύμα με ελεγχόμενες θερμίδες και λίγα λιπαρά.

● Για αθλητές και όχι μόνο...: Άλλη μια γευστική πρόταση για πολυσαλάτες πλούσιες σε υδατάνθρακες , που χαρίζουν ενέργεια ιδιαίτερα σε όσους αθλούνται- και όχι μόνο- είναι η προσθήκη βραστής πατάτας ή ζυμαρικού, ή βρασμένου ρυζιού σε ποικιλία λαχανικών. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε καλαμπόκι, φασολάκια ή αρακά στον ατμό, φασόλι κόκκινο ή φακές, πληγούρι, κρουτονς, παξιμάδια ολ.αλέσεως ή κριτσίνια ή ακόμα και λίγο καβουρδισμένο σουσάμι.

● Ελαιόλαδο και dressings: Σαφώς προτιμάμε το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού (ή πορτοκαλιού) και το ξύδι ( ή μπαλσάμικο) σας σως στις σαλάτες μας.Με λίγες θερμίδες όμως μπορούμε να φτιάξουμε διάφορες σως με βάση το γιαούρτι και όχι τη μαγιονέζα.

● Ιδέες για dressing : 1/2 κεσεδάκι γιαούρτι 2% στραγγιχτό + 1 κουτ.σούπας μουστάρδα +

● 1 κουτ.γλυκού κέτσαπ + χυμός μισού λεμονιού, λίγο αλάτι και άσπρο πιπέρι .

ή μπαλσάμικο + ελαιόλαδο + 1 κ.γλυκού μέλι και λίγο σουσάμι ανακατεμένα όλα μαζί

ή ροκφόρ σε τρίμματα + λίγο γάλα + τριμμένα καρύδια τα ανακατεύουμε όλα μαζί