ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΦΕ ..!




Ο καφές αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του πρωινού και είτε είναι ανάγκη είτε θεωρείται απόλαυση έχει φανατικούς οπαδούς!

Ας μάθουμε πρισσότερες πληροφορίες γι'αυτό το ρόφημα : Δημιουργείται από τα καβουρδισμένα και αλεσμένα σπέρματα του φυτού καφέα ή καφεόδεντρου. Ξεκίνησε από την Αιθιοπία και διαδόθηκε στα τέλη του 16ου αιώνα από την Βενετία στην Ευρώπη.Έχει σαν κύριο συστατικό την καφεϊνη,(αλκαλοειδές) η οποία περιέχεται και στους σπόρους του κακάο. Η καφεϊνη λειτουργεί διεγερτικά στο νευρικό σύστημα του ανθρώπου. Η ποσότητα και η συχνότητα κατανάλωσής της μπορεί να επιφέρει και διαφορετικά αποτελέσματα ανάλογα την φυσική κατάσταση του ατόμου, με συνέπεια όσοι πίνουν συχνά και μεγάλη ποσότητα καφέ ο οργανισμός τους να μην αντιδρά τόσο έντονα (συνηθίζουν) συγκριτικά με τα άτομα που δεν πίνουν τόσο συχνά καφέ.Δεν θεωρείται εξαρτησιογόνος ουσία-όπως το τσιγάρο, το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά,ωστόσο σε έλλειψή της ο πονοκέφαλος είναι αρκετά επίμονος τις πρώτες ημέρες. Μέχρι 200 mg καφεϊνης καθημερινά φαίνετα να συντηρούν ένα αίσθημα ευεξίας, ζωντάνιας και εκγρήγορσης και στα πλαίσια ενός ισορροπημένου προγράμματος διατροφής είναι αποδεκτή κατανάλωση( περίπου 2 φλιτζάνια καφέ καθημερινά).

Εξαίρεση αποτελούν άτομα με ιστορικό υπέρτασης, καρδιαγγειακών νοσημάτων καθώς και οι έγκυες ή οι γυναίκες σε γαλουχία , όπου και η σύσταση για κατανάλωση καφέ γίνεται κατόπιν ιατρικής παρακολούθησης.Προσεκτικές θα πρέπει να είναι οι γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση και πιθανόν αντιμετωπίζουν προβλήματα οστεοπόρωσης. Η κατανάλωση καφέ ενδείκνυται να γίνεται με μέτρο με την προϋπόθεση ότι με το διαιτολόγιό τους προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες ασβεστίου, προκειμένου να μην επηρεάζεται η απορρόφησή του λόγω κατανάλωσης καφέ.

Μέση Περιεκτικότητα Καφεϊνης σε ροφήματα

Καφές φίλτρου ................85 mg/φλιτζάνι
Στιγμιαίος καφές..............75 mg/φλιτζάνι
Αναψυκτικό τύπου cola....30 mg/ποτήρι
Ρόφημα κακάο..................16 mg/φλιτζάνι

Ο καφές λοιπόν, εφόσον καταναλώνεται με μέτρο μπορεί να συμπεριλαμβάνεται σε ένα ημερήσιο πρόγραμμα διατροφής.Ενισχύει την διούρηση όμως, γι'αυτό κρίνεται αναγκαίο να πίνετε επαρκείς ποσότητες νερού καθημερινά