ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ




Είναι γνωστό πως τα τελευταία χρόνια τα ποσοστά γονιμότητας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο σταδιακά μειώνονται. Το καθημερινό sress, οι κακές διατροφικές συνήθειες, η παχυσαρκία, το κάπνισμα αλλά και το γεγονός ότι οι σύγχρονες συνθήκες ζωής έχουν “εγκλωβίσει” τις γυναίκες στον επαγγελματικό στίβο απομακρύνοντάς τες από την μητρότητα, αποτελούν σοβαρούς αιτιολογικούς παράγοντες για την ενίσχυση του φαινομένου.

Σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα δίνουν μεγάλη έμφαση στη συσχέτιση της παχυσαρκίας με την μειωμένη γονιμότητα, που παρατηρείται στα σύγχρονα ζευγάρια. Πιο συγκεκριμένα φαίνεται ότι οι παχύσαρκες γυναίκες-πολλές φορές και οι υπέρβαρες-συνήθως αντιμετωπίζουν ορμονικά προβλήματα (π.χ σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών). Η άστατη εμμηνορυσία σε πολλές περιπτώσεις συνδυάζεται με χαμηλό ποσοστό γονιμότητας. Υψηλού κινδύνου θεωρείται και η εγκυμοσύνη μιας παχύσαρκης γυναίκας, καθώς θέτει σε κίνδυνο τόσο το έμβρυο όσο και τον εαυτό της (διαβήτης κυήσεως, εκλαμψία, διαταραχές μεταβολισμού στο έμβρυο).

Η παχυσαρκία επηρεάζει σοβαρά και τους άνδρες καθώς αλλάζει η ποιότητα του σπέρματος και η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, ακριβώς επειδή οι άνδρες με υψηλά ποσοστά λιπώδους ιστού συνήθως εμφανίζουν μειωμένο επίπεδο ανδρογόνων και αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων με αποτέλεσμα να αλλάζει μορφολογικά η δομή των σπερματοζωαρίων.

Η διατροφή, λοιπόν, και κυρίως η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας-μέσα από την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, αλλά και η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας αποτελούν λύση-κλειδί του προβλήματος της υπογονιμότητας

* Σκοπιμο είναι λοιπόν να επιλέγουμε εποχικά φρούτα και λαχανικά, μη επεξεργασμένα-κατά προτίμηση βιολογικής καλλιέργειας-προκειμένου να αποφύγουμε την υπερβολική κατανάλωση τροφίμων από καλλιέργειες με φυτοφάρμακα αφού τα φυτο-οιστρογόνα επηρεάζουν τη γονιμότητα αρνητικά.

* Η υπερβολική κατανάλωση αλλαντικών σχετίζεται με αυξημένη πρόσληψη θερμίδων-κυρίως λόγω κορεσμένων λιπαρών-εντείνοντας το πρόβλημα της παχυσαρκίας.

* Αντίθετα αυξήστε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά: φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C, όπως φράουλες, ακτινίδια, πιπεριές, εσπεριδοειδή, βελτιώνουν την ποιότητα του σπέρματος.

* Επίσης ο ψευδάργυρος και το σελήνιο έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση: θαλασσινά, ξηροί καρποί αλλά και το κόκκινο κρέας ενισχύουν την γονιμότητα.

* Προσοχή και στο αλκοόλ. Μειώνει την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, αλλά κυρίως επηρρεάζει αρνητικά την απορρόφηση του σεληνίου και του ψευδαργύρου, άρα μειώνει και την γονιμότητα.

Συμβουλή για όλα τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας: ξεκουραστείτε, χαλαρώστε, ερωτευτείτε, να τρέφεστε σωστά, αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα, διορθώστε το βάρος σας και όλα θα πάνε καλά ..!