- 500gr ρύζι Carolina
- 1 βαζάκι κονσέρβα κληματόφυλλο
- 4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 30 gr κουκουνάρι
- 1 κουτ. της σούπας φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο (ή αποξηραμένο 1/2 κουτ.)
- 2 κουτ. της σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
- χυμό από 3 λεμόνια
- 3/4 κούπα του τσαγιού ελαιόλαδο
- αλάτι (περιορισμένο), πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε καλά τα κληματόφυλλα (γιατί είναι σε άλμη) και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με ζεστό νερό για 1 λεπτό.
Απλώνουμε ένα ένα τα φύλλα και τα γεμίζουμε με το μείγμα που έχουμε ετοιμάσει. Βάζουμε λίγη γέμιση στο μέσον του κάθε φύλλου, γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα και από τις 2 πλευρές και αρχίζουμε να τυλίγουμε τα ντολμαδάκια, πιέζοντάς τα για να είναι λίγο σφιχτά.
Τα τοποθετούμε με τη σειρά, το ένα δίπλά στο άλλο σε στρώσεις στην κατσαρόλα και όταν τελειώσουμε σκεπάζουμε με ένα πιάτο και πάνω από το πιάτο πρέπει να τοποθετήσουμε ένα βάρος (μια πλυμένη πέτρα της θαλάσσης ή μια μικρή κατσαρόλα με νερό) για να μην ανοίξουν οι ντολμάδες. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και ζεστό νερό, τόσο όσο και να μισοσκεπαστεί το πιάτο.
Τα βράζουμε για 30 λεπτά (στην αρχή έως ότου να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά, και μετά χαμηλώνουμε στο μισό την ένταση της φωτιάς). Πριν ολοκληρωθεί το βράσιμο προσθέτουμε και τον χυμό από 2 λεμόνια.
Προετοιμασία Γέμισης
Πριν χρησιμοποιήσουμε το ρύζι, πρέπει να το αφήσουμε στο νερό για 15 λεπτά και έπειτα να το στραγγίξουμε. Το ρίχνουμε σε ένα μπωλ και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τον άνηθο, τον δυόσμο, 1/4 της κούπας λάδι, τον χυμό από 1 λεμόνι, τα κουκουνάρια, πιπέρι και ελάχιστο αλάτι. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά να ενσωματωθούν.
Σημείωση: Αν θέλουμε να πήξουμε τον ζωμό από το φαγητό, τον αδειάζουμε σε μια ξεχωριστή κατσαρόλα (κρατάμε το πιάτο με τους ντολμάδες για να μην χαλάσουν). Διαλύουμε 2 κουτ. της σούπας corn flour σε 1 ποτήρι του κρασιού νερό, βάζουμε τη κατσαρόλα με τον ζωμό στο μάτι να πάρει βράση και ανακατεύοντας διαρκώς τη κατσαρόλα, ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα του corn flour και το πήζουμε όσο θέλουμε. Αφού τελειώσουμε, το αφήνουμε να βράσει για ακόμα 1 λεπτό (συνεχίζουμε να ανακατεύουμε) και έπειτα με αυτό περιχύουμε τους ντολμάδες.
- 5 μερίδες
- 380-420
19 σχόλια:
na kai kati pou borei na dosei nohma sto kathimerino trapezi mas.
oi ntolmades poy exete valei os anarthsh shmera exoyn mia idiaiterh synthesh
ferte mou ena piataki kai parte moy th zoh.
na kai mia syntagh pou den thn hxera gia touw ntolmades.
oraio faghto synadelfoi de symfonhte?
Είναι μια υγιεινή σύνθεση.
kali orexi na exoume oloi osoi eidame proi-proi th syntagh kai de xasame oyte lepto mexri na pame sto pio kontino super market kai na agorasoyme ta ylika pou tha mas odhghsan sto kali orexh tora.
mia xara mou fainetai....
dysthxos eftiaxa kati allo shmerad asxeto ligo alla tha epanorthoso syntoma!!!
megalh epituxia to site
polu kalh
sigoura ena piato ntolmadakia kanei to geyma mas plousio.
και γω νομιζα πως γιαλαντζι ντολμαδες ειναι αυτοι που που πουλανε στα σουπερ μαρκετ καμια σχεση.
ντολμαδάκια σήμερα παιδία έτσι για γυρίζουμε λίγο στα παραδοσιακά πιάτα.
yes ta petyxa....
den einai kai toso dyskolh syntagh gia na th ftiaxei kapoios dokimasreth.
h original syntagh sas to leo me apolyth vevaiothta.
ntolmadakia gia panta
Δημοσίευση σχολίου