ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ
ΥΛΙΚΑ
2 φλ. του τσαγιού φρυγανιά
1 φλ. του τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
2 φλ. του τσαγιού καρύδια (ή αμύγδαλα) ψίχα, μέτρια κομμένα
2 φλ. του τσαγιού ζάχαρη
6 αυγά
250gr βούτυρο (εγώ προτιμώ το βιτάμ)
1 κουτ. του γλυκού μαγειρική σόδα
1.5 κουτ. του γλυκού κανέλλα (σκόνη)
3/4 κουτ. του γλυκού γαρύφαλλο (σκόνη)
125gr κονιάκ
1 φλ. του τσαγιού γάλα
ΕΚΤEΛΕΣΗ
Ξεχωρίζουμε το ασπράδι από τους κρόκους στα αυγά. Χτυπάμε τα ασπράδια με 1 κουτ. του γλυκού νερό, έως ότου να γίνει σφιχτή μαρέγκα.
Σε ενα μπώλ αναμιγνύουμε το σιμιγδάλι, τα καρύδια τη κανέλλα και γαρύφαλλο.
Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και το βουτυρο για 10 περίπου λεπτά. Στη συνέχεια, και χωρίς να σταματήσουμε το μίξερ, ρίχνουμε εν' αλλάξ λίγο από το γάλα και λίγο από το μείγμα που φτιάξαμε με το σιμιγδάλι (έως ότου τελειώσουν), έπειτα προσθέτουμε το κονιάκ (αφού μεσα σε αυτό έχουμε διαλύσει τη σόδα) και τέλος σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε τη μαρέγκα και ανακατεύουμε με σπατουλα (με αργές και κυκλικές κινήσεις) από πάνω προς τα κάτω μέχρι να ενσωματωθεί η μαρέγκα.
Βουτυρώνουμε το ταψί (40 εκ), προσθέτουμε το μείγμα και το ψήνουμε (στη μεσαία σχάρα του φούρνου,) στους 180 βαθμούς (τον φούρνο πρέπει να τον έχουμε προθερμάνει) για περίπου 40 λεπτά (μπορούμε να καταλαβουμε αν έχει ψηθεί αν κάνουμε το κόλπο με το μαχαίρι).
Σιρόπι
5 ποτήρια του νερού ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
1 κομμάτι ξύλο κανέλλα
2 κουτ. της σούπας λεμόνι
Βράζουμε για 5 λεπτά όλα τα υλικά εκτός από το λεμόνι. Πριν κατεβάσουμε το σιρόπι από τη φωτιά πρόσθέτουμε και το λεμόνι. Σιροπιάζουμε με κρύο το γλυκό και καυτό το σιρόπι. Το σιρόπι το ρίχνουμε λίγο-λίγο αφού πρώτα έχουμε τεμαχίσει το γλυκό στο ταψί σε μερίδες.
Για τους λάτρεις της αμαρτίας (και αφού είναι έτοιμο το γλυκό μας) μπορούμε να λιώσουμε 1 σοκολάτα κουβερτούρα (125gr) σε ben mari και προσθέτουμε 2 μικρά κουτιά ζαχαρούχο γάλα. Παριχύνουμε με αυτό το γλυκό.
Εναλλακτικά, συνοδεύεταιυπέροχα με μια μπάλα παγωτό !
κλασσική: 350 θερμίδες/κομμάτι
με γλάσσο: 380 θερμίδες/κομμάτι
κλασσική με 1 μπάλα παγωτό: 470-480 θερμίδες/μερίδα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
7 σχόλια:
polu mou arese to gluko sas.
μου αρέσει κάθε φορά που βάζετε παραδοσιακές συνταγές με μια πινελία διασφορετική από τη κλασική.
galaktiko έτσι μπορώ να χαρακτηρίσω τη συνταγή μας σήμερα.
η φωτογραφία της καρυδόπιτας με αναγκάζει να τη φτιάξω απόψε....με οτι αυτό συνεπάγεται.
pragmatiko gluko
megalh prospatia pou omos oloklhrothike eoityxhmena kai tora tha apolauso to kommati moy.
γευσιγνώστη έλα γράψε κάτι περιμένουμε να σχολιάσεις κάτι με το τρόπο που ξέρεις καλά.
Δημοσίευση σχολίου