ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ


ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ


Μπορούμε μέσω της διατροφής να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφράγματος μυοκαρδίου ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές:

* Κάνουμε μικρά και συχνά γεύματα ( 5-6 καθημερινά )

* Δίνουμε έμφαση σε φρούτα και λαχανικά. Μια διατροφή πλούσια σε φολικό οξύ λειτουργεί καταλυτικά στην πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων.

* Παράλληλα,έρευνες έχουν δείξει ότι και το λινολικό οξύ προστατεύει από ισχαιμικά επεισόδια ð τροφές πλούσιες σε λινολικό οξύ είναι το καλαμπόκι, η σόγια,τα όσπρια και οι ξηροίκαρποί (ανάλατοι,ωμοί).

* Το ελαιόλαδο καθώς και τα ω-3 λιπαρά οξέα,τα οποία περιέχονται σε λιπαρά ψάρια δυναμώνουν την καρδιά και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Έτσι λοιπόν κρίνεται σκόπιμο να αυξήσετε την κατανάλωση λιπαρών ψαριών όπως το σκουμπρί,η σαρδέλλα, ο σολωμός, ο γαύρος

* Εκτός από τα παραπάνω πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και κορεσμένων λιπαρών.(βούτυρο,κρέμα γάλακτος,τυριά με πολλά λιπαρά,αλλαντικά κ.τ.λ. )


* Μείωση στην κατανάλωση αλατιού --> προσοχή και στις κρυφές πηγές αλατιού, όπως είναι τα αλλαντικά,τα αλμυρά τυριά,οι ξηροί καρποί,οι κονσέρβες,οι κύβοι μαγειρέματος.

* Καλό θα ήταν να μειωθεί και η κατανάλωση ζάχαρης --> τα γλυκά εκτός από μεγάλες ποσότητες ζάχαρης περιέχουν συνήθως και λιπαρά ( σαντιγύ,βούτυρο γάλακτος) . Να προτιμάτε καλύτερα γλυκό κουταλιού - αφαιρώντας το σιρόπι - μέλι ή κομπόστες (χωρίς το σιρόπι)

* Μείωση αλκοόλ

* Έλεγχος σωματικού βάρους --> η διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους και η αποφυγή απότομων αυξομειώσεων προστατεύουν την καρδιά και της χαρίζουν ευεξία.