ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ
ΥΛΙΚΑ
1lt σπορέλαιο
400gr ζάχαρη άχνη
300gr σιμιγδάλι ψιλό
περίπου 2kgr αλεύρι μαλακό (ή για όλες τις χρήσεις)
125ml κονιάκ
50ml ούζο
2 κουτ. του γλυκού σκόνη κανέλλας (κοφτό)
1 κουτ. του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο (κοφτό)
3 βανίλιες (σκόνη, κοφτό)
2 κουτ. του γλυκού σόδα (κοφτό)
1 κουτ. του γλυκού αμμωνία (κοφτό)
500ml χυμό από πορτοκάλι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι (προεραιτικά)
Για το σιρόπι
600gr ζάχαρη
300-350gr μέλι
1lt νερό
2 ξύλα κανέλλας
1/4 λεμόνι (καθαρισμένο)
Βράζουμε όλα τα υλικά για 5 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από την στιγμή που θα αρχίζουν να βράζουν. Κατά την διάρκεια, ξαφρίζουμε το σιρόπι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τοποθετούμε το 1kgr αλεύρι σε μια λεκάνη και σε αυτό προσθέτουμε την σόδα, το γαρύφαλλο, την κανέλλα και τις βανίλιες και ανακατεύουμε.
Χτυπάμε στο μίξερ για λίγο το λάδι μαζί με την ζάχαρη άχνη (περίπου 5 λεπτά). Αφού τελειώσουμε, προσθέτουμε στο μίγμα τον χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού και το κονιάκ (έχουμε διαλύσει σε αυτό την αμμωνία). Έπειτα προσθέτουμε όλο το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με το χέρι. Στη συνέχεια ρίχνουμε όλο το μίγμα που έχουμε ετοιμάσει με το αλέυρι παραπάνω. Η ζύμη δεν θέλει ζύμωμα αλλά ανακάτεμα για να σμίξουν τα υλικά. Από το αλεύρι που έχει περισσέψει ρίχνουμε λίγο-λίγο στην ζύμη έως ότου πετύχουμε μια ζύμη μαλακιά, να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης. Μπορεί να μην το πάρει όλο το αλεύρι.
Σκεπάζουμε την ζύμη με μια μεμβράνη (την ζύμη, όχι την λεκάνη) και την αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά. Στην συνέχεια πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει αντικολλητική λαδόκολλα ψησίματος. Ψήνουμε σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 180 βαθμούς για 30 περίπου λεπτά.
Αν θέλουμε, κατά την διάρκεια που πλάθουμε τα μελομακάρονα, μπορούμε να προσθέτουμε σην μέση και μισό καρύδι.
Τα σιροπιάζουμε (κρύα τα μελομακάρονα και ζεστό το σιρόπι) στρώνοντάς τα σε ένα ταψί και περιχύνοντας το σιρόπι. Κατά διαστήματα τα γυρίζουμε. Έπειτα από περίπου 30-40 λεπτά, τα αφαιρούμε, τα τοποθετούμε σε μια σχάρα να φύγει το περίσιο σιρόπι και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα. Πασπαλίζουμε με τριμμένο αμυγδαλο.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
12 σχόλια:
polu oraia h suntagh gia melomakarona.
δεν είχα δει ποτέ φωτογραφία πριν φτιαχνούν τα μελομακαρονα και μου έκανε εντύπωση το χρώμα που έχουν αρχικά.
Η συνταγή με τα μελομακάρονα έχει κάτι που μου άρεσε,τα μελομακάρονα μου βγήκαν ζουμερά και αφράτα και μάλον θα διατηρηθούν σε καλή κατάσταση αρκετές μέρες.
mou aresan oi loukoumades sas
αγαπημένοι μου φίλοι μόλις τα έφτιαξα και έγιναν καταπληκτικά,σας ευχαριστώ.
Άντε τώρα περιμένουμε και συνταγή με κουραμπιέδες.....
είμαι έτοιμη να τα δοκιμάσω ,έχουν ωραίο χρώμα και μια φοβερή μυρωδιά.
Μόλις έριξα το σιρόπι και βλέπω να κάνω τα πρώτα μου μελομακάρονα,σας ευχαριστώ για τη βοήθεια.
μου άρεσε το δεντράκιπου χιονίζει και γενικά όλο το σκηνικό του μπλοκ.
η συνταγή σας είναι διαφορετική από τις πολλές που μπαίνουν στο διαιδύκτιο.
ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΣΑΣ
zoumera mou egianan.
Δημοσίευση σχολίου