ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ 'γιο-γιο' ΣΤΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ
Δεν είναι λίγοι εκείνοι ,που στην προσπάθειά τους να χάσουν κιλά και μάλιστα γρήγορα πέφτουν στην παγίδα να ακολουθήσουν δίατες-αστραπή.Το αποτέλεσμα; Να χάσουν απότομα και στερητικά κάποια κιλά, συνήθως 3-5 από τα οποία το μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι υγρά, μυική μάζα και όχι λιπώδης ιστός, και τα οποία ξαναπαίρνουν πολύ γρήγορα μόλις επανέλθουν στις παλιές διατροφικές τους συνήθειες.
Αυτή η ανακύκλωση των χαμένων κιλών όχι μόνο κουράζει την ψυχολογία μας, αλλά κυρίως τον μεταβολισμό μας κάνοντας μια επόμενη προσπάθεια απώλειας βάρους πολύ πιο δύσκολη.Το φαινόμενο ΄΄γιο-γιο΄΄, μπορεί να βλάψει την υγεία μας (αυξημένη αρτηριακή πίεση, απώλεια μυικής μάζας, εξασθένιση άμυνας του οργανισμού, εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη) ακριβώς επειδή η απώλεια βάρους σ’αυτή την περίπτωση δεν γίνεται σωστά.
Πολλοί επιστήμονες, που ασχολούνται με τη διατροφή και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, πολύ συχνά προτιμούν να παραμείνει κανείς υπέρβαρος-εφ’όσον είναι υγιής-παρά να χάνει και να ξαναπαίρνει τα κιλά του σε κάθε αποτυχημένη προσπάθεια, που κάνει.
Η πιο επιστημονικά αποδεκτή απώλεια βάρους είναι τα 800 γρ. – 1200 γρ. την εβδομάδα ( δηλ.το 1% του σωματικού του βάρους). Όσο πιο γρήγορα επιδιώκει κανείς να αδυνατίζει με στερητικές δίαιτες ’αστραπή’ τόσο πιο έντονη είναι η απώλεια της μυικής του μάζας. Ας μην ξεχνάμε ότι η μυική μάζα σχετίζεται με τον μεταβολισμό: καλά επίπεδα μυικής μάζας διατηρούν ενεργό τον μεταβολισμό μας, άρα καιτην ικανότητά μας να χάνουμε βάρος χωρίς να το ξαναπαίρνουμε. Στο φαινόμενο ΄΄γιο-γιο΄΄ αυτή η σπατάλη μυικής μάζας οδηγεί σε μείωση της ικανότητας του ατόμου να χάνει βάρος, αλλά και να διατηρεί τα χαμένα κιλά.
Συνακόλουθα με τα παραπάνω, ακολουθώντας κανείς μια στερητική διατροφή-μονοφαγικές ή χημικές δίαιτες- πιέζεται τόσο πολύ ψυχολογικά, που είναι φυσικό επακόλουθο να φτάσει στο σημείο να καταναλώσει σε μεγαλύτερη ποσότητα όσα στερήθηκε κατά τη διάρκεια της δίαιτάς του, άρα να παίρνει γρήγορα τα χαμένα κιλά. Το φαινόμενο ΄΄γιο-γιο΄΄ έχει σαν συνέπεια την αλλαγή σύστασης του σώματός μας : περισσότερο λιπώδης ιστός και μικρότερη μυική μάζα, ακόμα και αν τελικά ξαναπήραμε τα χαμένα κιλά και έχουμε το ίδιο βάρος πάλι. Η επόμενη προσπάθεια να χάσουμε τα ίδια κιλά θα είναι πιο δύσκολη και ούτο καθ’εξής.
Έτσι λοιπόν κρίνετα σκόπιμο:
• Να χάνει κανείς τα κιλά του αργά και σταθερά : Καλύτερα να μειώσει τις θερμίδες κανείς σταδιακά, προκειμένου να δώσει χρόνο στον οργανισμό του να προσαρμοστεί, αλλά και να μην πιεστεί ψυχολογικά από την τροποποίηση αυτή της διατροφικής του συμπεριφοράς.
• Να επιλέγει την Μεσογειακή Διατροφή, προκειμένου να μην στερηθεί γεύσεις και να παίρνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός του.
• Να επιδιώκει κανείς να γυμνάζεται τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα, προκειμένου να χάσει εύκολα τα κιλά του, αλλά και να τα διατηρήσει, ενδυναμώνοντας την μυική του μάζα και καίγοντας τον περιττό λιπώδη ιστό!
• Να διατηρήσει το αποτέλεσμα κάνοντας ακόμα και 20 λεπτών περπάτημα καθημερινά κατά τη διαδρομή για την δουλειά, για το σχολείο των παιδίων,για την αγορά.
• Αν αισθάνετα κανείς ότι δεν μπορεί να ακολουθήσει τις αλλαγές που προτείνονται, καλύτερα να αναζητήσει τις συμβουλές ενός διαιτολόγου, προκειμένου να του υποδείξει το πρόγραμμα διατροφής που του ταιριάζει καλύτερα και έτσι να είναι πιο εύκολο να το ακολουθήσει, προκειμένου να χάσει τα κιλά του οριστικά και να τα συντηρήσει.